Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum

 
Hjelp :: Søk :: Medlemsliste :: Grupper :: Registrer
Profil :: Private meldinger :: Logg inn
Stikker av...

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Lydighet
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
krl69Registrert: 18.01.2010
Innlegg: 32

InnleggSkrevet: ti. okt. 05, 2010 22:45    Emne: Stikker av... Svar med sitat

Påtide med litt statusoppdatering og nye spørsmål. Smile

Nå er Lita straks 4mnd-er og vi går stadig lengre turer, men vi tar det fortsatt meget med ro slik at vi ikke stresser henne for mye. Hun virker rolig og harmonisk. Dyrlegen har gitt oss meget gode tilbakemeldinger da han har 8 stk av samme rase…

Men selvsagt er det noe vi lurer på.

1) Vi ”trener” litt på å ferdes løs i gårdsplassen. Typisk når vi skal i søpla, postkassa og i bilen. Dette fordi vi synes det er greit at hun skal føle det som naturlig at hun kan gå innenfor vår tomt og ikke stikke av fordi hun aldri får lov til å være ”fri”. Men i det siste merker vi at hun synes nabotomtene er veldig spennende og lukker ørene helt når vi forsøker å rope henne inn. Vi har fått vite at når de oppfører seg slik, skal man ikke rope og hyle og bli sint. Vi har derfor forsøkt å ignorere henne og/eller ”late som ingenting” og nærme oss forsiktig med lokking og godsnakk. Noen ganger henter vi godbiter og ser om det funker. Vi er livredde for å jakte på henne slik at hun absolutt ikke vil komme til oss. Vi trener MYE på innkalling når vi er på tur. Gjemmer oss når hun ikke følger med og snuser for seg selv, osv. Da funker det som juling, men hjemme er det ikke fullt så enkelt. Vil ikke kalle det et problem, men det kan jo fort bli det. Noen som har noen kommentarer her?! Bør man slippe hunden fri eller er det noe man bør vente med? Føler at man ikke får trent innkalling, samt at man gjør det enda mer spennende å stikke av når man aldri får lov til å gå fri?!

2) Nå merker vi gjøing mer og mer, og stort sett er det mot andre hunder og skumle fremmede mennesker. Hun er nok redd. Er det normalt i 4mnd-ers fasen? Hvis ikke, hva kan man gjøre for å unngå at hun bjeffer? Vet at noen snakker om å få fokus vekk fra årsaken, lokke med godbiter etc. Men er redd for at man kanskje ”fyrer oppunder” slik at hun tror at det er greit. Dersom hun bjeffer i hagen, henter jeg henne inn og det gjør vi helt konsekvent. Vi er 80% avt tiden hun tilbringer i hagen, sammen med henne. Gjøingen er 90% om kvelden nå som det er mørkt allerede i 17-18 tida. Men jeg tror foreløpig ikke det dreier seg om vakt, men mer redsel eller er en DSG hund allerede nå som 4mnd-er gammel valp, i ferd med å bli en liten vakthund? Vi forsøker så ofte vi kan og sosialisere henne med andre hunder.

3) Båndtrening – når hunden drar, skal man bare stoppe og vente til hun roer seg? Merker at DET tærer virkelig på tålmodigheten. Man kommer seg virkelig ikke mange meterne fremover. Wink

4) Når kan man forvente at hunden slutter å pipe og ”skrike” når den blir satt i bur? Om kvelden går det veldig fint og hele natta er hun helt rolig. Dette vet vi 100%. Men på dagtid ønsker hun ikke å ligge der. Hun klager i 5-10min og så roer hun seg helt ned. I bilen derimot, kan hun roe seg helt ned hvis hun akkurat har gått tur, men på vei til en tur eller andre mål, er det mindre greit. Men for å presisere hva slags piping vi snakker om – det er ikke typisk redsel eller panikk! I begynnelsen merket vi en helt annen type lyd – mer frenetisk og da trente vi med korte intervaller. Nå er det lengre perioder og vi har kjørt flere videoopptak. For meg virker det som hun kjeder seg og vil så gjerne være sammen med oss 100% og det er jo forståelig, men altså ingen frykt som jeg tolker hennes reaksjoner. Så igjen – når begynner en hund å forstå eller erfare at det er ingen vits i å klage?

Noen som orker å kommentere punktene over? Det er mulig vi gjør ting fullstendig galt, men da kan man enten la være å svare eller man komme med noen konstruktive tilbakemeldinger. Jeg liker diskusjoner, ikke jeg-vet-best-du-er-ubrukelig-kommentarer. Twisted Evil
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
MonicaRegistrert: 10.11.2006
Innlegg: 962
Bosted: østlandet

InnleggSkrevet: on. okt. 06, 2010 07:47    Emne: Svar med sitat

Jeg kommer med noen tanker rundt punkt èn jeg. Jeg tenker langline.. Ha på henne langline når dere slipper henne "løs" på gårdsplassen, da får dere tak i henne lett, og tror det er måten å lære henne at "her skal du være". Belønne litt når hun holder seg der hun skal også kanskje?

Punkt 3: Båndtrening kan være et rent helvette å trene på Razz Det kan være en skikkelig tålmodighetsprøve. MEN det er jo ikke alltid man har tid til slikt, så det man kan gjøre, som mange gjør: Ha båndet festet i halsbåndet når dere trener på å gå pent (I halsbånd tuller man ikke, man drar ikke og får ikke surre og gjøre så mye ut av seg), og andre ganger når dere går tur og kanskje ikke klarer å være like konsekvent ha på henne en sele. En sele er ofte et tegn på at det er "ok" å dra litt.
Ha det sånn til hun forstår hva "gå pent" betyr.
Også ville jeg når dere trener på å gå pent, legge til "gå pent, ja braaa, gå pent" og kanskje gi en godbit, når hun går i slakt bånd. Og bare husk å utvid tiden hun skal gå pent i også, ellers får man fort en hund som drar i båndet, stopper for å få godbit og drar igjen Smile De er ikke så dumme disse dyra.
_________________
-Monica
www.monicaen.com
Bocca & Chilli
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
krl69Registrert: 18.01.2010
Innlegg: 32

InnleggSkrevet: lø. okt. 09, 2010 09:38    Emne: Svar med sitat

Takk for svar, nok en gang Monica!

Langline høres ut som en god ide. Det jeg legger merke til, er at Lita kommer ALLTID tilbake etter et par minutter. Så det å kalle det "stikke av", er ikke helt korrekt. Foreløpig i alle fall. Men så var dette med om det er så lurt at hun får utforske områder på egenhånd utenfor eiendommen så altfor ofte da. Kan jo hende hun blir litt for sær og egenrådig når hun får lov til slike ting?! Min fornuft sier at skal man lære en hund en begrenset utfoldelse av områder, må den først lære hvor grensene går. Men synes det virker for meg som hun forstår at hun gjør noe "galt" når hun lukker ørene og ikke kommer sporenreks...

Dette med å få kontakt mens hun går i bånn, er også ikke enkelt. Hun er svært opptatt av alt annet. Resten av famen har jo ikke den tålmodigheten når vi er på tur, så det blir ofte til at de ignorer dette med å ikke la henne snuse og være litt "fraværende" mens vi går i bånn.

Men vi forsøker i alle fall. Smile
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Lydighet Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT - 1 timer
Side 1 av 1

 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemningersmartDark Style by Smartor
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 

Søk blant norske bedrifter på io.no