Skrevet: ti. nov. 15, 2011 19:39 Emne: 85% av hunder i England blir ikke trent
Her sitter jeg og koser meg med Your Dog etter en stressende dag, og så lyser det mot meg fra en artikkel om å trene hunden for å få et sterkere bånd at 85% (!!!) av hunder i England ikke blir trent! Det er her snakk om å trene en eller annen sport eller liknende med dem, ikke bare snakk om mosjon altså.
Kan det være sant? Ingen lydighet, ingen agility, ingen flyball, null spor, ingen apportering, ikke jakt, ikke triks, ikke ustilling - ingen ting! Kan jeg være så frekk å spørre hvorfor man vil ha hund hvis ikke man har tenkt å gjøre noe sammen med den? Er det fysisk mulig å ha en hund uten aldri å ta den med på noen kurs eller noen kennelklubb-greier? 85%!?
Selvfølgelig. Det samme gjelder for mange mange hunder i Norge også, som "bare" er familie, tur og kosehunder. De er med på ferie, skog- og fjellturer, leker med barna, og er et medlem av familien.
Husker jeg riktig at du bor i England?
England har igjen veldig mye av det vi hadde i Norge for mange år siden, hunder som går rundt på gården og bare er, rett og slett, gårdshund. Og de er med på alt som skjer, om det er pløying, gjeting, passe på nr det kommer noen, osv. England har veldig mange flere små og store gårder enn det Norge har. De har også alle de små landsbyene, der hundene lever mye likt som på gårdene, bare ikke i like stor skala.
Jeg jobbet på en herregård da vi bodde i England i fjor, som lå like ved en liten landsby, pluss noen hus rundt gården (50?). De aller fleste der hadde hund, og jeg kan ikke tenke meg at noen av dem er aktiv i en hundeklubb. Hun ene drev med oppdrett av jaktlab, noen flotte herlige hunder (hun hadde 6-7 stk), de levde et drømmeliv der ute på landet, men så aldri en klikkerinstruktør eller agilitybane.
Dette med å drive aktivt med hundesport er faktisk en relativt morderne greie, ihvertfall det at "alle" driver med det. "Før i tiden" var hunder enten gårdshunder, jakthunder, eller familie/kosehunder. Sistnevnte ble en periode stadig mer populært, noe som la grunnlaget for (over)populasjonen av hunder vi har i dag.
Det å drive med hundesport er veldig populært, men jeg tror faktisk ikke mer enn 50%, om så mye, av norges hunder, er aktive i noe hundesport heller.
Og jeg tror de har det bra likevel. _________________ Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Det er jo et veldig godt poeng Men mange av disse trenes jo i jakt, gjeting eller apport vil jeg tro? 'Trening' er jo så enkelt som å øve på innkalling, lære et par triks eller løpe etter en ball og gi den tilbake til eier.
Jeg tror forsåvidt mange gårdshunder (sånne som bor på gård og er med på alt) har det kjempefint!
Syns ikke det var så overraskende tall jeg. Er jo mange som har hund for å ha en turkamerat og en venn for livet. Må ikke drive med en hundesport liksom.
Når jeg kjøpte meg min første hund hadde jeg ingen planer om å bruke den til noe som helst. Men etterhvert som jeg vokste som hundeeier, begynte jeg med spor da både jeg og bikkja syns det var fantastisk. Vi drev også mye med snørekjøring på vinteren.
Driver heller ikke med lydighet da jeg rett og slett syntes det er gørr-kjedelig Triks hjemme i stua og i hverdagen syns jeg er kult, og iallefall når det er sirkushunder vi har,
I år har jeg begynt med blodspor og syns dette er veldig gøy, men hadde altså ingen planer om å drive med noe som helst når jeg først skaffet meg hund for 6 år siden.
Men er det snakk om at de ikke lærer hunden grunnleggende lydighet som sitt, bli, ligg, innkalling osv, så er det jo noe helt annet. Men tror ikke det var det som var saken her?
Men er det snakk om at de ikke lærer hunden grunnleggende lydighet som sitt, bli, ligg, innkalling osv, så er det jo noe helt annet. Men tror ikke det var det som var saken her?
Jeg vedder ganske mye på at disse tallene er hentet fra antatt antall hunder i England, samt aktivitet/medlemsskap i klubber, skoler, konkurranser o.l. Det er den eneste mulige måten å måle det på. Og det er mange kvadratkilometer landsbygd i England der hunder lever drømmelivet uten å se hverken helstrup eller godbit.
(Og visst er det mange bortgjemte låver med hunder som aldri ser utsiden og bare parres og presser ut valper hver eneste løpetid, og mange hunder som står stuet bort i bur og hundegårder også, men det er en annen trist historie). _________________ Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Det jeg ser rundt meg er mye av hunder som ikke får noe av den grunnleggende lydighetstreninga. Passer en husky ganske ofte som bare blir ruslet rundt i parken en gang i blant - ingen hjernestimuli på noe som helst vis og langt fra nok fysisk aktivitet. Han spiser sko...
Og så har jeg ei venninne med to hunder som tar dem med ut for å sykle en gang hvert jubelår, samt han fyren i stallen som har en Jack Russel-blanding som er heller understimulert. Jo, og hun dama i stallen som har en liten rufsetufs av en blanding som blir halt rundt uten oppsyn av henne fem barn og sparket av barnas far.
Men så er det de tre Jack Russelene på nabogården som heller aldri blir trent, men som dere sier lever livets glade dager på landet og har det helt supert. De får stimulert seg med å kjefte på fremmede, jage rotter (som de er avlet for) og løpe etter ball (som regnes som trening i artikkelen jeg leste).
I England ser jeg både det beste og det værste av det meste (hundehold, hestehold, politikk og helsevesen, skole, boforhold etc. I England er det virkelig 'you win or you lose'). Det er de folka her nede som har tre løse hunder på slep og som bare viser dem håndflaten idét de går inn i butikken - bikkjene gjør dekk og rører ikke en muskel før eier kommer ut igjen. Og så er det de som regelrett mishandler hundene sine med vilje eller ikke... Folk som lurer på hvorfor bikkja er umulig å ha med å gjøre når de aldri lar dem få bruke verken kropp eller hue..
Min konstatering var vel at det er hverken bedre eller verre i England enn i Norge - det er bare MER. Derfor ser man også mer av det.
I et land på størrelse med (litt mindre enn, faktisk) Norge er det mange ganger så mange mennesker, OG hunder, som det er her. Dermed er det antageligvis like mange ganger aktive hundemennesker, og like mange ganger hundemennesker som aldri burde hatt hund.
Det ser man jo på omplasseringssentrene også, som er big business over der. Men jeg tror som sagt ikke at det i snitt er mye annerledes enn Norge.
(som du sier er det helt klart at de har en enorm klasseforskjell der også, og det er ikke bare "win or loose", det er en ganske stor middelklasse etterhvert, som øker. Men jeg tror ikke klasse har veldig mye med hvordan hundene blir behandlet, alt i alt) _________________ Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Det er helt sant - det er mer av alt. Jeg mener ikke at klasse har noe med hvordan man behandler hunden å gjøre og kanskje en av de lykkeligste hundene i byen jeg bor i er hunden til en av uteliggerne. Den får jo være sammen med eieren hele tida framfor mange andre som må være aleine hjemme.
Men den sosiale nøden her er ganske stor og jeg ser mange scener som er som tatt ut fra Nanny SOS når jeg går og handler. Nå bor jeg i en gammel arbeiderby og, da. Det er helt sikkert bedre i London, Bath, Bournemouth osv. Men i Southampton går man enten på universitetet eller så får man barn når man er 15. Akkurat her er det veldig lite imellom og det er sikkert derfor jeg blir litt forutinntatt. Jeg så noen 14-åringer knuse et bilvindu fordi 'vi kjeder oss' for litt siden. Tror et samfunn med mange, mange mennesker, altfor mye regler og langt fra nok vill natur er vanvittig destruktivt.
Vet om hunder som ikke blir brukt til noe, og får svært sjelden tur. Da skjønner jeg ikke hva enkelte skal med hund i det hele tatt.
Er flere hunder som lever et fantastisk liv, uten at de blir brukt i noen hundesport, men da får de hvertfall dekket det fysiske behovet. _________________ Benzelias Heartbreaking Henny <3
RIP kjære Enden's Odin Fiesønn
Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT - 1 timer
Side 1 av 1
Du kan starte nye tråder Du kan svare på tråder Du kan ikke endre dine egne innlegg Du kan ikke slette dine egne innlegg Du kan ikke stemme ved avstemninger