Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum

 
Hjelp :: Søk :: Medlemsliste :: Grupper :: Registrer
Profil :: Private meldinger :: Logg inn
DSG som førstegangshund - dine erfaringer?

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Generelt gårdshundsnakk
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
fiskebolleboksRegistrert: 03.03.2015
Innlegg: 1
Bosted: Tromsø

InnleggSkrevet: ti. mars 03, 2015 07:56    Emne: DSG som førstegangshund - dine erfaringer? Svar med sitat

Hei,

Jeg og min samboer vurderer å skaffe oss en hund. Det er mange raser å velge mellom, og vi har egentlig relativt lite erfaring med hund begge to. Vi har forelsket oss fullstendig i Dansk-svensk gårdshund, og vil gjerne høre erfaringer fra andre som har hatt rasen som førstegangshund. Vi planlegger å bruke god tid på denne prosessen, og har det på ingen måte travelt. Vi har ikke bestemt oss for akkurat DSG, men det er en av rasene vi nå skal se nærmere på.

For ordens skyld vil jeg si at vi selvfølgelig er klar over at alle hunder er individer, og at mye kommer an på eieren. Hovedpoenget når vi nå ber om hjelp fra erfarne hundemennesker er at vi definitivt trenger en hund som egner seg som førstegangshund. Med dette mener jeg at siden vi ikke har så mye erfaring kommer vi garantert til å gjøre feil, så vi trenger en hund som tåler dette.

Her er kriterier og svar jeg har forstått som blant de mest relevante når man skal velge hund:
- Vi bor i en leilighet på 60 kvadrat og behøver derfor en relativt liten hund. Vi bor i borettslag hvor det er mye folk og lyd, og kan ikke ha en hund som varsler hver gang noen går forbi. Om hunden varsler når det kommer folk til oss er det selvsagt ikke noe problem.
- Jeg er student med deltidsjobb, og min samboer jobber turnus. Det kan derfor bli relativt lange dager alene for hunden når den er kommet på plass hos oss.
- Vi har en balansert livsstil. Vi går lette turer i jevnt terreng hver dag, men slapper også av på sofaen hver dag. Vi kan derfor ikke ha en hund som krever svært mye fysisk trening, men den må også kunne være med oss på fjelltur en gang i blant, og slappe av og kose foran TVen. Vi er glad i hytteturer og teltturer i sommerhalvåret, og vil ha hunden med oss også her.
- I helgene reiser vi ofte til venner og familie, og hunden må derfor tåle å forholde seg til barn og forskjellige folk, i tillegg til at vi ikke alltid sover hjemme.
- Vi er forberedt på at en hund koster penger, og ser dette som en prioritering. Samtidig har vi ikke verdens beste råd, og også av samvittighetsårsaker vil vi ikke ha en rase som er kjent for helseproblemer og hyppige veterinærbesøk.

Jeg har i tilegg lyst til å drive en del trening med hunden i form av det jeg har forstått kalles lydighetstrening. Dette har jeg aldri gjort før, men å kunne gjøre forskjellige aktiviteter med hunden er selvfølgelig hovedårsaken til at vi har lyst til å få oss en hund.

Ingen av disse kriteriene er ment for å nedprioritere hundens behov. Vi forstår godt investeringen vi gjør med å anskaffe oss hund. Vi vil bare være sikre på at vi gjør et valg som er det beste for oss og hunden.

Vi ønsker oss ikke en "pyntehund" eller utstillingshund, men en håndterlig og allsidig hund som fungerer som et tredje familiemedlem.

Jeg er altså interessert i å få tilbakemeldinger på følgende:
- hvordan passer DSG for oss?
- dine erfaringer med Dansk-svensk gårdshund som førstegangshund
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
SiljeogCharlieRegistrert: 01.08.2013
Innlegg: 14
Bosted: Trondheim

InnleggSkrevet: sø. mars 22, 2015 20:22    Emne: Svar med sitat

Hei! Smile

Jeg og min samboer har en gårdshund på snart 2 år, Charlie er vår første hund. Vi har begge vokst opp med familiehund, men er jo allikevel førstegangs hundeeiere. Vi synes jo selvfølgelig gårdshunden er en fantastisk rase, men jeg skal prøve å svare på spørsmålene dine ut fra vår erfaring:

1: Charlie er vokst opp i leilighet selv, i Trondheim og Oslo, og dette har aldri vært noe problem. Vi har riktignok enkel tilgang på store utearealer som parker og hundeslette, og tar også turer ut i marka o.l. Gårdshunden har i utgangspunktet vaktinstinkt, men jeg tror styrken på dette varierer en del fra hund til hund. Charlie varsler når det ringer på døra, men reagerer ikke på folk i oppgangen, på gata o.l. Jeg tror det i stor grad er en vane/treningssak når det kommer til varsling, men vær oppmerksom på at det ligger i gårdshundens natur å varsle om at det kommer folk. Charlie varsler/bjeffer forresten aldri når han er alene (vi har testet både med naboer og overvåkningskamera), kanskje fordi det ikke er noen hjemme å si i fra til.

2: Vi begynte å trene på å være alene hjemme med èn gang vi fikk Charlie. Svært korte intervaller i starten (vi snakker sekunder her altså) med gradvis økning. Nå er han alene en vanlig/lang arbeidsdag og dette har aldri vært noe problem. Men jeg synes det er viktig å ha mye tid hjemme sammen med hunden de første par månedene, jeg var student med fleksibel dag da vi fikk ham, vi fikk ham dessuten en sommerferie hvor jeg hadde helt fri 1,5 mnd. Generelt sett tror jeg ikke gårdshunden er kjent for å ha separasjonsangst, men dette bør trenes på tidlig.

3: Ettersom vi bor i leilighet uten tilgang på hage er vi mye ute på turer. Charlie får nok 3-4 kortere turer (ca 15 min) og minst en lang tur (ca 1 time) hver dag. I helgene blir det ofte lengre turer og/eller fri lek på hundesletta med andre hunder. Charlie har nok over gjennomsnittet med energi, så jeg vet ikke hvor representabel han er på dette punktet. Gårdshunden trenger nok hovedsakelig ikke så veldig mye hard fysisk trening, men krever mye oppmerksomhet! Dette kan jo være lek, trening o.l. også. Ellers er Charlie også en stor koseklump som ligger mye på fanget og under teppet på sofaen. Men det skal sies at det var veldig utfordrende å få sitte i ro i sofaen det første året.. Dette går seg til med tiden, Charlie roet seg mye når han bikket 1 år. Ellers er han med på alt, jeg har knapt sett ham ordentlig sliten på tur!

4: Med god sosialisering tror jeg du kan ta med en gårdshund på nesten hva det skal være. Jeg vet at noen gårdshunder kan være litt reserverte overfor fremmede, men dette stemmer i allefall ikke for Charlie. Han er svært tillitsfull og glad i alle han møter. Ettersom han stort sett alltid har bodd i by er han vant til mye folk og aktivitet, vi har også vært svært bevisste på sosialisering. Også er det jo aldri noen som har skremt ham eller vært slemme mot ham.

5:Gårdshunden er ikke kjent for å ha noen spesielle helseproblemer. Jeg vil uansett anbefale å forsikre hunden, man vet jo aldri hva som kan skje. Men alle gårdshunder jeg kjenner er hovedsakelig friske og fine. Unntak finnes det selvfølgelig alltid, som med alle raser.

Så for å oppsummere mitt laaange svar kan jeg si at gårdshunden er en fantastisk fin hund på alle måter! De er generelt trygge og greie, så lenge de får god sosialisering og ikke får vonde opplevelser med andre mennesker eller dyr, men dette gjelder jo for alle raser. De er også lettlærte og morsomme, men trenger en del oppmerksomhet og hjernetrim for å trives godt. De fungerer godt både med lydighet og agility (de er lynraske og hopper innmarig høyt). Jeg kan klart anbefale gårdshunden som førstegangshund, så lenge dere ikke er innstilt på en slappfisk som kun vil ligge på sofaen Wink

Håper dette var til litt hjelp, lykke til med valget! Smile
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
cathrine
Site Admin


Registrert: 27.08.2006
Innlegg: 1678

InnleggSkrevet: sø. mars 29, 2015 10:26    Emne: Svar med sitat

Vår gårdshund er en skikkelig varsler, og bjeffer om han ser noen ute på gaten.
Når det gjelder å være alenen hjemme, så er gårdshunden veldig knyttet til menneskene sine. Jeg har hatt flere hunder, men har aldri hatt en så nær hund som gårdshunden. Så jeg tror den vil bli ulykkelig om den må være mye alene.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Generelt gårdshundsnakk Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT - 1 timer
Side 1 av 1

 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemningersmartDark Style by Smartor
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 

Søk blant norske bedrifter på io.no