Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum

 
Hjelp :: Søk :: Medlemsliste :: Grupper :: Registrer
Profil :: Private meldinger :: Logg inn
Har begynt å gjøre fra seg inne!

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Atferd
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
SaarloosRegistrert: 28.08.2012
Innlegg: 17

InnleggSkrevet: ti. aug. 20, 2013 13:30    Emne: Har begynt å gjøre fra seg inne! Svar med sitat

Hei!

Vår lille Asmo ble forholdsvis raskt husren. Etter at han rundet fire-fem måneder, var det ikke lengre antydning til at han prøvde å gjøre fra seg inne. Selv ikke uhell, hadde han.

Nå er han 15 måneder, og er plutselig verre enn da vi fikk han! Det begynte med at han ikke holdt seg på natta, men gikk og gjorde ifra seg på teppet. Dette skjedde nesten daglig over lengre tid. Han har kun åtte-ni timer mellom kveldstur og morgentur, og han hadde aldri problemer med å holde seg da han var yngre. Etter kveldsturen går han og legger seg med en gang, og sovner nesten umiddelbart. Han vil da gjerne at vi også skal legge oss, og kan nesten bli litt sutrete om vi forstyrrer han etter "leggetid". Det er altså ikke noe som, etter mitt skjønn, tyder på at han har noe seperasjonsangst i forbindelse med at vi går og legger oss. Han er også veldig rolig når vi står opp, og har såvidt jeg har fått med meg aldri laget en lyd på natta så lenge han har levd. Han liker rett og slett å sove. Wink

Det som i tidligere i vår begynte med nattebæsjing, har nå begynt å eskalere. Han bæsjer aldri når vi er inne på stua sammen med han, men vi trenger ikke å gå lengre enn til kjøkkenet før han plutselig setter seg ned og bæsjer på gulvet. I det siste har han til og med begynt å tisse litt. Ikke mye, bare en liten skvett. Nesten så man skulle tro han demonstrerer, bare.

Har selvfølgelig vært inne på tanken om seperasjonsangst, men han er jo helt rolig når vi går ut av stua og som regel kan vi jo gjøre det vi må uten at noe skjer, men nå i det siste har han stadig vekk lagt ifra seg en signatur her inne. Han bryr seg tilsynelatende ingenting, og ser bare dumt på oss når vi står på alle fire og tørker opp.

Han går tre turer hver dag. Morgentur i åtte-tiden, ettermiddagstur rundt fire og kveldstur rundt elleve. Første og siste blir bare korte turer (20-25 minutter), mens han som oftest har litt lengre turer på ettermiddagen. Han kan fint gå og holde seg på en timeslang tur, for så å bæsje fem minutter etter at vi har kommet hjem, mens vi står på kjøkkenet og lager middag.

Det begynner å bli utrolig frustrerende!

Vi har vært inne på tanken om å fjerne teppet på stua, men i det siste har han begynt å bæsje i trappa også. Og egentlig overalt der han finner det passende.

Har aldri kjeftet på han når han har gjort det, men må innrømme at jeg i senere tid har kommet med noen utbrudd når jeg har tråkket i drit. Prøver å ikke rette det direkte mot han, men selvfølgelig kan det være en virkelig syretest for tålmodigheten enkelte ganger. Det føles så sinnssykt unødvendig, men jeg skjønner jo at det må ligge noe bak det. Hva i alle dager skal vi gjøre?
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
SaarloosRegistrert: 28.08.2012
Innlegg: 17

InnleggSkrevet: ti. aug. 20, 2013 13:34    Emne: Svar med sitat

Må forøvrig legge til at han sjelden gjør dette når han er hjemme alene. Det er stort sett bare når vi er hjemme, og da i et annet rom enn han. Og på natta da, så klart. Han viser ingen andre tegn til at han trenger spesiell oppmerksomhet, så jeg forstår ikke noe av det.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: ti. aug. 20, 2013 15:40    Emne: Svar med sitat

Når får han siste måltid om kvelden? Våre får mat om morgenen og rundt middagstid (for oss, ca. 16). Kan vurdere å flytte dette tidligere?

Hvor mye mental aktivisering får han?

Angående dette med at han kan gå lang tur og så gjøre fra seg inne - dersom det er lenge siden han har gjort fra seg, og logisk at han må, ville jeg ikke gått inn før han har gjort fra seg. Hold dere i ro på et lite område og la han gjøre fra seg der.

Har dere hage? Evt. la ham være der til han har gjort fra seg?
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
SaarloosRegistrert: 28.08.2012
Innlegg: 17

InnleggSkrevet: ti. aug. 20, 2013 18:37    Emne: Svar med sitat

Han har alltid fått frokost før morgentur og kveldsmat før kveldstur. Etter at han hadde holdt på slik en stund, prøvde vi å endre på spiserutinene. Prøvde morgen - ettermiddag en periode og ettermiddag kveld i et par uker hver, men det gjorde ingen forskjell. Nå er vi tilbake til morgen - kveld igjen, da dette er noe som jo tross alt har fungert ganske bra i lang tid. Klarer liksom ikke å tro at han ikke klarer å holde seg, heller. Føler at det er andre grunner til at han gjør det.

Han får en god del mental aktivisering. Det er vel individuelt hva man legger i "en god del", men virker ikke som han lider noe nød. Er gjerne i aktivitet med han her inne en til to timer om dagen, inkludert daglige søke-økter i hele huset etter små godbiter. Dette kan han gjerne holde på med i en halvtime før han stuper ned i sofaen. Har også en 12-åring i huset som holder på mye med han. Enkelte dager har vi selvfølgelig ikke tid til å holde på veldig mye, men det virker som han nyter de feriedagene. Så lenge det ikke skjer noe her, ligger han langflat i sofaen - og det ser ut som han nyter det. Ingen problemer med å roe seg ned, altså. Smile

Det med å være ut til han gjør i fra seg er noe vi har prøvd, men det er vanskelig å gjennomføre i praksis. Ikke fordi vi ikke gidder, men rett og slett fordi han enkelte dager ikke trenger å bæsje mer enn en gang. Vet ikke om det er veldig uvanlig, men da han var stueren og kjempeflink, var det ofte slik at han kun bæsjet på morgenen. Spiser vom, og har veldig lite avføring i forhold til tørrfor-hunder.

Skal sies at det han slipper fra seg inne som oftest bare er en liten ert, eller i verste fall en minimais. Samme når han tisser. Veldig lite. Så det er ikke noen store hygieniske utfordinger i det, men man lurer jo på om noe er galt når han plutselig har begynt med dette.

Skjedde det samme tidligere i dag også. Et par timer etter middagsturen gikk jeg i dusjen. Da jeg kom inn på stua, satt han der med et fårete smil ved siden av en liten lark. Da var det altså to timer siden han hadde bæsjet ute.

Har dessverre ingen hage. Sad
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: on. aug. 21, 2013 08:37    Emne: Svar med sitat

Høres ut som han får passe med aktivisering ja.

Gjør han alltid fra seg veldig lite, eller er det mindre ved disse uhellene? Kan det være at han ikke har helt kontroll over det? Ville fått veterinær til å sjekket for sikkerhets skyld.
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
Annonsør


Skrevet: i dag    Emne:  

Til toppen!
SaarloosRegistrert: 28.08.2012
Innlegg: 17

InnleggSkrevet: to. aug. 22, 2013 12:08    Emne: Svar med sitat

Det kommer som oftest mye mindre inne enn når han er ute. Har ikke inntrykk av at han tømmer seg, for å si det sånn. Det får meg også til å tenke at han ikke må fordi det er et press der bak, men at det ligger andre årsaker til at han gjør dette. Også dette med at aldri gjør det når vi er i samme rom. Det har vært så ille i det siste at rett og slett er forsiktig med å tømme stua helt. Jeg ber 12-åringen gå inn på stua når jeg skal gjøre noe i et annet rom, sånn at jeg skal slippe å komme tilbake og finne bæsj på gulvet.

For meg virker det som dette er mer mentalt enn fysisk, men jeg vet jo ikke. Vet ikke helt hva en dyrlege eventuelt vil sjekke for?
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
tabRegistrert: 12.09.2009
Innlegg: 157

InnleggSkrevet: on. aug. 28, 2013 16:39    Emne: Svar med sitat

Jeg har hørt om en annen hund som hadde litt slapp lukkemuskel og det hørtes litt ut som det samme som din. Den også la fra seg en liten "ert" innimellom. Så kanskje du burde ta en sjekk hos veterinæren?

Hvis ikke veterinæren finner noe galt, så ville jeg prøvd å begrense rommet han får være på når dere går ut av rommet. Ha en liten valpegård eller liknende som dere kan ta han inn i, for å få brutt uvanen(om det skulle vise seg at det kun er en uvane).
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Atferd Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT - 1 timer
Side 1 av 1

 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemningersmartDark Style by Smartor
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 

Søk blant norske bedrifter på io.no