Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum

 
Hjelp :: Søk :: Medlemsliste :: Grupper :: Registrer
Profil :: Private meldinger :: Logg inn
Vurderer kastrering- trenger sårt råd fra dere!!

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Sykdom og helse
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
Stine ESRegistrert: 22.03.2009
Innlegg: 37
Bosted: Indre Hafslo, Luster

InnleggSkrevet: to. mars 03, 2011 08:12    Emne: Vurderer kastrering- trenger sårt råd fra dere!! Svar med sitat

Lang historie - prøve å gjøre den kort:
Ossi er en hannhund på nå 2 år. Han er aldri tenkt i avl siden han har underbitt. Vi er en liten familie med en sønn på 10mnd, som Ossi elsker og forguder!

Ossi er voldsomt opptatt av å vokte sitt territoriet, og skal ta "den andre" om den våger på hans område.
Vanlig morgensenario; Har nabohunden vært på si markeringsrunde før vi har kommet oss ut døra med vogn og allpakka, så går han regelrett på to bein for å komme seg fortest mulig fram. Uansett om jeg rygger hjem, stopper eller prøver å få kontakt med han, så når jeg ikke frem til han. Godbiter eller leker funker ikke.
Skal vi passere hannhunder som har et snev av rang, ja da røyser Ossi bust og demonstrerer forbi, og det ender med knurring og oppigling. Han er blitt bedre på å gå forbi andre da vi har øvd på dette kontinuerlig, men å unngå terginga er nesten umulig.

Hundebesøk; Det går vanligvis helt smertefritt med tisper. Men plutselig er han sjalu på de, uansett om det er tisper eller valper, om vi hilser ute først o.l.
I går falt dråpen, han føyk i tottane på en tispevalp på besøk, og det endte med at han i sinne bet meg i hånden. Han var fullstendig låst på å ta valpen når jeg tok han bort for å si strengt nei, uten at jeg fikk respons. (han bruker å godta mitt strenge toneleie i slike episoder) Jeg sa navnet hans, og bevegde hånden min som holdt halsbåndet hans for at han skulle se på meg, og da bet han. Han har aldri gitt tegn til eller bitt meg eller noen tidligere. Men at han ikke er mulig å få kontakt med er ikke første gangen. Dette er noe vi har slitt med siden vi fikk han i hus. Det virker som det svartner for han, og at det er umulig å nå frem.
I ren frustrasjon så føler jeg at kasterering er vårt eneste valg nå, for å prøve om det hjelper.............. Jeg har altså aldri opplevd maken hund. Sad

Han er vant til andre hunder gjennom oppveksten, for sosialisering er noe vi bevisst har prøvd å opprettholde siden vi kjøpte han 8 uker gammel fra Sverige. Vi deltar aktivt i hundeklubbens treninger, kurs og lignende i håp om at han etter hvert skal roe seg og bli innforstått med hvordan livet fungerer når man etterhvert blir voksen hund. Vi synes selvfølgelig treningene er veldig kjekke, og han elsker de mentale utfordringene og allermest elsker han mennesker!!!

Ossi har hele tiden vært dominant (startet med riding/jokking og markering i en alder på knappe 4mnd, og veldig tøff), og vi har etter beste evne prøvd å korrigere og justere temperamentet ved hjelp av støtte og råd vi har fått gjennom valpekurs og treninger i klubben. Har brukt hundevenner/instruktører i hundeklubben til diskusjon og forslag ettersom vi har følt oss rådville i perioder.

Håper dere kan ha noen synspunkter og aller helst råd som kan hjelpe oss!
Vi har nå meldt oss på et kurs om mentalkunnskap i mai, sammen med Ossi. Mulig vi gjennomfører en mentaltest og/eller funksjonsanalyse i samme rennet.
Jeg er veldig usikker på hva som er best, og blir også veldig usikker i hvordan jeg skal forholde meg til min hund i treningssituasjoner/konkurranser fremover. Men min aller største bekymring er i forhold til vår lille familie her hjemme og alle fremtidige utfordringer det vil møte med små barn, besøk osv!!!

Vi har alltid ønsket å gi Ossi det beste, og ville aldri gitt han opp. Men det skremmer meg at han får black out pga en tispevalp, og biter meg i sinne. Alle mulig senario i fremtiden ruller i mitt hode... og bekymringene for hva vi skal gjøre med dette problemet er ikke akkurat små! Sad

Håper veldig på svar fra dere!!
_________________
Mvh Stine, Ronny & Ossi Smile
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: to. mars 03, 2011 08:59    Emne: Svar med sitat

Ting kommer litt i rotete rekkefølge her, etter hvor mye jeg la merke til dem. Det er en vanskelig sak, som først og fremst bør avgjøres av dere og eksperter som kjenner hunden.

I går, da han bet deg, så mente du vel ikke at han bevisst bet deg i sinne? Mest sannsynlig var det en overslagshandling fordi han ble hindret i å utagere mot den som egentlig var "problemet". Dette er ikke uvanlig, men såklart hverken akseptabelt eller ønskelig.

En valp på 4 mnd er ikke dominant. I de aller, aller fleste tilfeller er jokking et utslag av stress. Valper/unghunder som får for mye eller for lite aktivisering eller at det skjer for mye rundt dem. Dersom dette har fått utvikle seg kan det godt være at Ossi utagerer som et resultat av "stress".

Hvordan har dere korrigert/justert temeramentet ved jokking og utagering? Hvor mye tur og trening får han i løpet av en uke?

Det er ikke sikkert jeg har rett, siden jeg ikke har sett hunden i det hele tatt, men jeg ser for meg en veldig usikker og muligens stresset hund som tror at angrep er beste forsvar, og som ikke helt vet hvordan han skal oppføre seg mot andre. Jeg har en som er akkurat likedan, og det er hverken enkelt eller morsomt.
Hvis han fortsatt jokker mye og stresser i nærver av andre hunder ville jeg fokusert masse på rotrening både hjemme og ute. Dra på hundetrening og øv på å ligge på teppet og slappe av og se på de andre hundene. Ingen hunder må under noen omstendighet få oppsøke ham, han må få lære at det går an å slappe av, og at mamma ikke lar noen hunder komme bort og ta ham.
Når dere møter hunder på tur bruker du ca. samme metode. Still deg selv mellom han og den andre hunden, om nødvendig stopp og sett han i sitt med kontakt eller gjør noe der han MÅ fokusere på deg. "Fortell" ham at han slipper å ta ansvar for å møte denne hunden.

Jeg ville begrenset "sosial omgang" med andre hunder en lang periode (minst et par mnd, gjerne et halvt år eller mer). Dra gjerne på kurs og treninger, men unngå lek og nærkontakt med andre hunder. Selv om det først og fremst er hannhunder han utagerer mot, så ser du jo nå at andre hunder ikke er trygge heller. Han trenger ikke flere negative opplevelser i den retningen. Men ha gjerne hundebesøk, og tren på at hundene kan ligge og slappe av hver for seg, enten i samme eller hvert sitt rom.

Personlig tror jeg ikke at noe av dette vil bli bedre ved å kastrere ham, fordi det ikke er betinget av hormoner, men av stress og/eller usikkerhet. En kastrering kan gjøre ham litt roligere og enklere jevnt over, men problemene vil fortsatt være der. Snakk med dyrlege og gjerne en trener eller to som kjenner hunden og spør hva de mener. Hvis dere i felleskap mener at kastrering kan hjelpe, så anbefaler jeg å prøve kastrering med chip (implantat) først, det varer i ca. seks mnd. HVIS han utagerer pga. usikkerhet så kan det bli verre med kastrering!

Altså:
Masse rotrening (søk på nettet, det ligger mye info om det) og kontakttrening i nærheten av andre hunder.
"Beskytt ham" mot andre hunder, ikke la andre slippe hunder bort til ham, og still deg mellom ham og hunder som kommer mot eller passerer. La ham slippe ansvaret det er å møte en annen hund og slippe en annen hund inn på seg.
Jeg tror ikke kastrering vil hjelpe, det kan potensielt gjøre ham mer usikker.

Alt dette er tips ut ifra erfaringer vi har gjort med Odin, som er ganske likedan. Det går opp og ned i perioder, og han vil nok alltid være ukomfortabel i møte med fremmede hunder, men han fungerer stadig bedre. Han har ikke noe behov for å leke eller herje med fremmede hunder (de færreste voksne hunder har det, i likhet med at vi mennesker ikke stopper opp og snakker med alle fremmede vi treffer på gata), så vi drar ikke på treff eller turer der han må takle masse hunder rundt seg. Han takler det hvis han må, men det er ikke noe positivt for ham i det. Han får leke med den andre hunden vår, og noen få hundevenner vi kjenner godt.

Håper noe av dette kan hjelpe! Det ble ganske langt. Hvis dere vil kastrere, så prøv ihvertfall med chip først, det går ut av seg selv hvis det viser seg å gjøre ting verre.

Lykke til!
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
Stine ESRegistrert: 22.03.2009
Innlegg: 37
Bosted: Indre Hafslo, Luster

InnleggSkrevet: to. mars 03, 2011 12:57    Emne: Takk for innholdsrikt svar! Svar med sitat

Svaret ditt gav meg en del å tenke på. Har vi gjort noe galt siden han reagerer slik eller er det vanlig hos gårdshundene?

Når han jokker - har vi tatt han bort og sagt nei. Noen ganger bedt han gå å legge seg, og vist han plassen sin. Ofte kan han bryte opp, og starte på igjen. Det er kontinuerlig frem og tilbake, til han til slutt får frikommando.
Hos erfarne tisper - så har vi inn i mellom tatt eiers råd, og latt han gjøre det til de ordner opp seg i mellom. Hannhunder har han ikke fri lek med, og i utgangspunktet er det ikke ofte vi har hatt slik fri lek.

Utagering - som valp sa vi nei og satt vi han i buret sitt, hvor han roet seg fort. Så fikk han komme ut igjen etter en liten stund. Ofte ble buret brukt som sin "time out". Han bruker også buret til å sove i om natten i dag.

Han har fått jevnt 2-3 turer hver dag. Noen kortere og andre turer er lengre. Det varierer litt fra dag til dag.
I tillegg til løsningsoppgaver inne stort sett hver dag i form av kontakttrening, lydighet, godbitsøk og triks siden vi fikk han. Freestyle har han vist seg å like mer og mer Smile I tillegg trener vi fast agility i vår, sommer og høstsesongen. Har ikke store mulighetene på vinteren. Og noe blodspor.

Inne om dagene er han flink til å legge seg å slappe av i sofa eller sengen sin. Noe stresset når naboer kommer i tunet, men det har roet seg litt og litt.
_________________
Mvh Stine, Ronny & Ossi Smile
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: to. mars 03, 2011 13:33    Emne: Svar med sitat

Jeg synes det høres ut som dere har håndtert ting helt greit, så langt jeg kan si ut ifra det du skriver. Det er mulig han får litt mye aktivitet, dere kan jo prøve å ta en tur mindre om dagen og/eller kutte litt ned på øvelsene en periode, og fokusere mer på rotrening og rolige øvelser, spesielt i nærheten av andre hunder.

I tillegg bør du ha i bakhodet at dette har vart lenge nok til at han har dannet seg mønstre i hodet rundt hvordan ting bør være og hvordan han skal reagere i ulike situasjoner. Prøv å observere ham og avbryte typiske negative adferdsmønstre. Det kan være lurt å sette seg litt inn i hundespråk, Turid Rugaas' bok om Dempende signaler er en veldig god start der.
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
Stine ESRegistrert: 22.03.2009
Innlegg: 37
Bosted: Indre Hafslo, Luster

InnleggSkrevet: to. mars 03, 2011 13:58    Emne: Svar med sitat

Tusen takk for gode svar!! Smile
_________________
Mvh Stine, Ronny & Ossi Smile
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
Annonsør


Skrevet: i dag    Emne:  

Til toppen!
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Sykdom og helse Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT - 1 timer
Side 1 av 1

 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemningersmartDark Style by Smartor
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 

Søk blant norske bedrifter på io.no