Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum

 
Hjelp :: Søk :: Medlemsliste :: Grupper :: Registrer
Profil :: Private meldinger :: Logg inn
Kastrering- litt spørsmål
Gå til side 1, 2  Neste
 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Sykdom og helse
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
Helene og CastorRegistrert: 16.03.2011
Innlegg: 48
Bosted: Akershus

InnleggSkrevet: ti. juni 21, 2011 13:55    Emne: Kastrering- litt spørsmål Svar med sitat

Har noen av dere kastrert deres hannhund?
Isåfall- hvorfor gjorde dere det, og ble atferden bedre etterpå?

Jeg har lest litt på nett og forhørt meg med andre hundeeiere. Sånn jeg har forstått det, er det ikke veldig vanlig med kastrering i Norge, med mindre hunden har et medisinsk problem eller et atferdsproblem.

Vår hanne er nå litt over 6 mnd'er og FULL av hormoner. Han "jukker" på det meste, har tendenser til å være aggressiv mot andre hunder (særlig ukjente) og bjeffer ved møte med andre hunder.
Ellers virker han stresset på tur, haler og drar i båndet og løper som besatt om han får ferten av noe spennende. Uten å tenke på at båndet strammer og at det gjør vondt hver gang han får "sleng" på det. Markerer også MYE. Dette er første gang jeg har hannhund, så er usikker på om det er normal markering eller overdrevent mye!? Vi snakker markering hver bidige meter her.. Han er også temmelig umulig å lokke med seg videre om han er besatt av lukter ute. (Vet at noe kan korrigeres ved trening her, men det er akkurat som om jeg blir usynlig når han er på sporet av noe. Hvordan sette seg mer respekt her?)
Bare for å ta et eksempel: Forrige gang vi var hos Vet. for rutinesjekk markerte han MYE der inne. På gulvet, på stolben, på vegger osv. Fryktelig pinlig egentlig. Er redd for å ha han med på besøk pga dette. Tissing inne er ikke ok!

Jeg vet ikke helt hva mer jeg kan forsøke, eller hva jeg kan gjøre annerledes. Alt av tips og råd taes imot med stor takk! Vurderer en ny time hos Vet. bare for å lufte tankene mine.

Ellers kan jeg jo nevne at testiklene hans er falt ned, og at han helt sikkert er i puberteten. Jeg vet veldig godt at dette blir en stri periode, og at man må være konsekvent og holde ut. Nå om dagen er han så "på styr" når vi er ute, at jeg gruer meg til hver gang vi skal på tur. Går mye tur i skogen litt i "gokk" for å unngå å møte på for mye folk/dyr. Han går mye uten bånd så han får slitt seg ordentlig ut. Jeg er ute med han flere timer hver dag. Ellers får han mye oppgaver med søk etter godbit feks, både ute og inne. I en alder av 6 mnd'er veier han allerede snart 10 kg.
Tror det jeg vil fram til her er at jeg gjør mitt beste for at han skal ha det bra! Prøver å slite han ut både fysisk og mentalt hver dag. Gir han masse ros når han oppfører seg fint og utfører oppgaver/søk. Straffer han med å si "Nei!", ganske strengt når han gjør noe galt. Dette fungerer til en viss grad, men har begynt å skli ut i disse tider. Akkurat som en treåring i trassalderen Shocked

Er Castor en god kandidat for kastrering, eller er det jeg som er hysterisk? Ang. kastrering så tenker jeg mest på hans vel og ve, fremfor mitt eget. Det kan jo ikke være noe godt å være så stressa hver gang vi er ute, eller så engstelig/aggressiv hver gang vi møter en ukjent hund?
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: ti. juni 21, 2011 14:27    Emne: Svar med sitat

Alle hunder er gjennom en eller flere slike perioder, hvor hormonene gjør seg mer gjeldende. I tillegg er det nok mye rett og slett alder.

For det første er det båndtvang nå. Bruk langline når hunden skal få løpt av seg litt! Bruk sele både på langline og bånd, så han ikke får nakkeskader når han trekker så mye.

Ikke la ham markere. Dra ham videre med deg hvis han stopper på tur. La ham snuse og markere i 5-10 minutter, og så GÅR dere tur, ikke markere tur.

Hvis du prøver å slite ham ut både fysisk og mentalt hver dag, så tror jeg rett og slett han kan være stresset av for mye aktivitet. En så ung hund skal ikke ha så mye aktivitet! Gi hunden minst en dag helt fri i løpet av uka, og et par dager med bare rolig aktivitet. Selv ridgebacken vår på ett år har fortsatt det (selv om han tåler mer uten å bli stresset).

Jeg tror dere kan komme langt med rotrening både inne og ute, og kontakttrening på tur. Gå med godbiter, og tren masse kontakt, og ikke la ham være så opptatt av alt annet. Som du sier, det er veldig viktig å være tålmodig og konsekvent i denne tiden, og ikke la ham gjøre ting som ikke er "lov". Hvis dere greier å holde faste rammer og gode regler i denne tiden er sannsynligheten større for å få en avslappet og lydig hund når han blir mer voksen.

Det er forbudt i Norge å kastrere uten at det er et medisinsk problem. Og et stress-/hormonproblem skal være ganske ille før det regnes som medisinsk. Jeg ville nok prøvd en god stund med trening og masse ro før jeg gjorde noe mer i deres tilfelle. Dersom det fortsetter å være ille kan det være verdt å prøve kjemisk kastrering med chip en periode, for å gjøre det lettere å jobbe med ham.

Dere kan også vurdere å gå på kurs eller snakke med trener før dere gjør noe, da mange av problemene dere opplever, spesielt med utagering mot andre hunder, er fullt trenbare.

Lykke til! Hold oss gjerne oppdatert.
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
Helene og CastorRegistrert: 16.03.2011
Innlegg: 48
Bosted: Akershus

InnleggSkrevet: ti. juni 21, 2011 14:40    Emne: Svar med sitat

Flott respons, tusen takk!
Båndtvangs-debatten kan vi jo ta et annet sted Wink

Men jeg skal absolutt ta ibruk tipsene dine for turgåing. Vil også bare nevne at han bare bruker sele, det har han alltid gjort. Noen ganger har vi brukt halsbånd når vi øver på å gå pent i bånd, men merket liten forskjell der.
Jeg kjenner til loven ang kastrering, men ser jo at mange vetrinærer gir litt f i dette.

Uansett er det jo mest ønskelig å unngå et inngrep.
Jeg skal holde dere oppdatert. Kom gjerne med flere tips/erfaringer også Smile
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
Lille PersilleRegistrert: 29.03.2007
Innlegg: 1199

InnleggSkrevet: ti. juni 21, 2011 15:16    Emne: Svar med sitat

Har du vært inne på manimal sine sider og lest det som står om kastrering der? Det kan være en tankevekker for mange ...

Hunden din er bare en unghund, og som du skriver så er han midt i puberteten. Det er umulig å vite hvordan han blir om et års tid. Eller to. Selv har jeg tispe, og tenkte "fyttikatten, hva har vi fått i hus?" i perioder. Men jammen meg har hun roa seg, det kom med alderen. Selvsagt kan man ikke være sikker på at han vokser det av seg, men å ta en avgjørelse om kastrasjon basert på en hund som er like kørka i hodet som en hver tenåringsgutt kan føre til at man tar feil avgjørelse.

Du har rett i at det mange veterinærer som ikke bryr seg noe særlig om lovverket (nå er det forresten endra og står "Det skal ikke gjøres operative inngrep eller fjernes kroppsdeler på dyr uten at det foreligger forsvarlig grunn ut fra hensynet til dyrets helse. Det er likevel tillatt å foreta forsvarlig merking av dyr i dyrehold. Avhorning og kastrering er tillatt når det er nødvendig ut fra hensynet til dyrevelferd eller av andre særlige grunner.". Veldig diffust, med andre ord. Mange vil nok si at det du beskriver er "særlige grunner". Så å få ham kastrert, om du ønsker det, er ikke noe problem, det er alltids noen som vil utføre det, ja, til og med anbefale det.

Det er jo også bivirkninger forbundet med kastrasjon. I tillegg til den risikoen et hvert kirurgisk inngrep medfører har kastrerte dyr lettere for å legge på seg. Kanskje ikke et stort problem på en dsg, men det finnes dessverre altfor mange feite, kastrerte dyr. Har man en hund som er redd/stressa kan også dette at han mister testosteronproduksjonen faktisk bidra til å forverre problemet fordi han mister den ekstra "gutsen" som tidligere gjorde ham tøff i trynet.

Lykke til med valget du tar, men pass på, i tillegg til å forhøre deg med veterinær, at du gjerne også forhører deg med personer med kompetanse på atferd.[/url]
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
Helene og CastorRegistrert: 16.03.2011
Innlegg: 48
Bosted: Akershus

InnleggSkrevet: ti. juni 21, 2011 17:14    Emne: Svar med sitat

Takk skal du ha! Mye ting å tenke over før man tar en avgjørelse skjønner jeg. Men fint å få en pekepinn på hva jeg kan gjøre annerledes/bedre. Jeg tittet på Manimal's skriblerier om kastrering, bra stoff! Nå tenker jeg som så at kastrering er siste utvei, men at det er flere ting jeg kan forsøke før den tid evnt kommer. Har du vært hos Manimal egentlig? Jeg har ikke hørt om dem før.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
Annonsør


Skrevet: i dag    Emne:  

Til toppen!
Lille PersilleRegistrert: 29.03.2007
Innlegg: 1199

InnleggSkrevet: ti. juni 21, 2011 19:21    Emne: Svar med sitat

Det man i alle fall bør tenke på at en slik operasjon er irreversibel. Så får man uønska effekt, vel da er det ingen vei tilbake.

Jeg har heldigvis ikke hatt behov for å benytte meg av manimals tilbud, men såvidt jeg har forstått det er Gry Løberg en av få (eneste?) her i landet med utdannelse innen atferd hos hund. Hm ... nå leste jeg inne på sida deres at hun har permisjon fram til september 2012 ... Sad

Det er jo en del her på forumet med kastrert hund, så kanskje noen av de kommer på banen etter hvert og?

Det viktigste er i alle fall å holde ut, og huske på at det kommer (i de fleste tilfeller) en periode etter puberteten som er langt mer behagelig (jeg er ganske overbevist om at det er en del lærere på ungdomsskolen som gjerne kunne tenkt seg at de mannlige elevene hadde dempa hormonnivået). [/i]
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
Helene og CastorRegistrert: 16.03.2011
Innlegg: 48
Bosted: Akershus

InnleggSkrevet: on. juni 22, 2011 07:24    Emne: Svar med sitat

Hehe, ja det er sant Wink Vi får rett og slett bare ta tiden til hjelp, være flinke med trening/oppdragelse under pubertet og håpe at det stilner etterhvert. Hvor lenge kan man forvente at puberteten varer sånn ca?
Min tass begynte faktisk å lette på benet v tissing allerede ved 10 ukers alder.. Synes det var overraskende tidlig!
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
miniRegistrert: 28.04.2010
Innlegg: 151
Bosted: Hedmark

InnleggSkrevet: on. juni 22, 2011 08:57    Emne: Svar med sitat

Syns du har fått mange bra svar Smile Har selv en hannhund, som syns det å markere er noe som han burde få lov til hele tiden, men det er uakseptabelt fra min side. På morgenturen vår lar jeg han tisse 1 eller 2 ganger, og så går vi. Ikke snakk om at han skal markere for hver meter. Jeg bare går, og da må han bli, så han rekker ikke markere der han vil. Og dette har hjulpet betraktelig. Han tisser det han skal og så er det stort sett ikke noe problem...

Jeg gjorde det dumme i våres at jeg tenkte tanken på å kastrere hunden min, siden den ikke skulle gå i avl og han var fryktelig uttagerende mot alle hunder.. Så jeg prøvde kjemisk kastrering( Supelorin chip) i håp om at hunden skulle stresse ned og uttagere mindre.. Joda , hunden ble roligere, men uttageringen var akkurat det samme...

Det gikk 1,5 mnd og jeg kjenner ikke igjen min egen hund. Hunden ble passiv, dorsk, umotivert og hadde null lyst til å være aktiv, som faktisk er det stikk motsatte av hva han faktisk er.

Den chipen ble kun sittende i 2 mnd og da ble den fjernet, og kommer aldri tilbake.. Det er den største tabben jeg noen gang har gjort når det gjelder hunden...

Det tok bare noen dager etter at den chipen ble fjernet at jeg faktisk så forbedring. Og nå 1 mnd senere , er hunden den han var. Glad, aktiv og leken. Og uttaggeringen jobber vi med, og har kommet veldig langt, han utaggerer svært sjelden nå.

Hunden din er bare "barnet" enda , så gi han litt tid Smile
_________________
Benzelias Heartbreaking Henny <3
RIP kjære Enden's Odin Fiesønnhttp://dsgoddisoghenny.blogspot.no/
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
miniRegistrert: 28.04.2010
Innlegg: 151
Bosted: Hedmark

InnleggSkrevet: on. juni 22, 2011 09:00    Emne: Svar med sitat

Syns du har fått mange bra svar Smile Har selv en hannhund, som syns det å markere er noe som han burde få lov til hele tiden, men det er uakseptabelt fra min side. På morgenturen vår lar jeg han tisse 1 eller 2 ganger, og så går vi. Ikke snakk om at han skal markere for hver meter. Jeg bare går, og da må han bli, så han rekker ikke markere der han vil. Og dette har hjulpet betraktelig. Han tisser det han skal og så er det stort sett ikke noe problem...

Jeg gjorde det dumme i våres at jeg tenkte tanken på å kastrere hunden min, siden den ikke skulle gå i avl og han var fryktelig uttagerende mot alle hunder.. Så jeg prøvde kjemisk kastrering( Supelorin chip) i håp om at hunden skulle stresse ned og uttagere mindre.. Joda , hunden ble roligere, men uttageringen var akkurat det samme...

Det gikk 1,5 mnd og jeg kjenner ikke igjen min egen hund. Hunden ble passiv, dorsk, umotivert og hadde null lyst til å være aktiv, som faktisk er det stikk motsatte av hva han faktisk er.

Den chipen ble kun sittende i 2 mnd og da ble den fjernet, og kommer aldri tilbake.. Det er den største tabben jeg noen gang har gjort når det gjelder hunden...

Det tok bare noen dager etter at den chipen ble fjernet at jeg faktisk så forbedring. Og nå 1 mnd senere , er hunden den han var. Glad, aktiv og leken. Og uttaggeringen jobber vi med, og har kommet veldig langt, han utaggerer svært sjelden nå.

Hunden din er bare "barnet" enda , så gi han litt tid Smile
_________________
Benzelias Heartbreaking Henny <3
RIP kjære Enden's Odin Fiesønnhttp://dsgoddisoghenny.blogspot.no/
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
miniRegistrert: 28.04.2010
Innlegg: 151
Bosted: Hedmark

InnleggSkrevet: on. juni 22, 2011 09:01    Emne: Svar med sitat

Syns du har fått mange bra svar Smile Har selv en hannhund, som syns det å markere er noe som han burde få lov til hele tiden, men det er uakseptabelt fra min side. På morgenturen vår lar jeg han tisse 1 eller 2 ganger, og så går vi. Ikke snakk om at han skal markere for hver meter. Jeg bare går, og da må han bli, så han rekker ikke markere der han vil. Og dette har hjulpet betraktelig. Han tisser det han skal og så er det stort sett ikke noe problem...

Jeg gjorde det dumme i våres at jeg tenkte tanken på å kastrere hunden min, siden den ikke skulle gå i avl og han var fryktelig uttagerende mot alle hunder.. Så jeg prøvde kjemisk kastrering( Supelorin chip) i håp om at hunden skulle stresse ned og uttagere mindre.. Joda , hunden ble roligere, men uttageringen var akkurat det samme...

Det gikk 1,5 mnd og jeg kjenner ikke igjen min egen hund. Hunden ble passiv, dorsk, umotivert og hadde null lyst til å være aktiv, som faktisk er det stikk motsatte av hva han faktisk er.

Den chipen ble kun sittende i 2 mnd og da ble den fjernet, og kommer aldri tilbake.. Det er den største tabben jeg noen gang har gjort når det gjelder hunden...

Det tok bare noen dager etter at den chipen ble fjernet at jeg faktisk så forbedring. Og nå 1 mnd senere , er hunden den han var. Glad, aktiv og leken. Og uttaggeringen jobber vi med, og har kommet veldig langt, han utaggerer svært sjelden nå.

Hunden din er bare "barnet" enda , så gi han litt tid Smile
_________________
Benzelias Heartbreaking Henny <3
RIP kjære Enden's Odin Fiesønnhttp://dsgoddisoghenny.blogspot.no/
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Helene og CastorRegistrert: 16.03.2011
Innlegg: 48
Bosted: Akershus

InnleggSkrevet: to. juni 23, 2011 15:58    Emne: Svar med sitat

Flotte kommentarer og innspill altså, tusen takk Very Happy

Kjedelig at det gikk som det gikk med kjemisk kastrering.. men heldigvis godt at det er ute av systemet. Har hørt flere om har dårlig erfaring med det. Jeg må si jeg er mer og mer skeptisk til hele kastrerings-greia.. Tror det er god trening og oppdragelse som skal til! Og skal gjøre mitt ytterst beste. Idag gikk vi en runde som vanligvis tar 15 min å gå, men brukte 45 min. Øvde på å gå pent i bånd, null markering og mye kos/hygge/ros/godbiter. Det var superdeilig og ikke minst koselig. Gleder meg litt mer til neste tur nå!

Hva gjør dere dersom dere skal gå tur med andre hunder? Tassen her maser noe fryktelig, han sliter i båndet og alt blir helt krøll. Skal jeg droppe hele greia til han er blitt eldre og flinkere, eller øve like mye på dette samtidig? Jeg har nemlig en del venner med hunder.. Eller kanskje vi bare skal ha hundene løse på en bestemt plass, at de kun treffes for lek?

Hvor gammel er din hund nå mini?
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: fr. juni 24, 2011 07:40    Emne: Svar med sitat

Jeg ville ha droppet turer med flere hunder helt en stund, og så startet med en hund dere kjenner, kanskje to. Ikke masse-turer med flere hunder. Personlig ville jeg heller ikke latt han herje løs med andre hunder, siden det forsterker det å være sammen med andre hunder så utrolig. Unghunden vår på året har hatt "lekeforbud" siden han var 8 mnd, han får kun leke med Odin og et par utvalgte venner (som vi riktignok knapt har sett siste tiden).
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
miniRegistrert: 28.04.2010
Innlegg: 151
Bosted: Hedmark

InnleggSkrevet: fr. juni 24, 2011 09:31    Emne: Svar med sitat

Min er 3 år. Jeg har egentlig ikke hatt det problemet at vi har truffet på noen. Litt hundetomt her .... Jeg savner faktisk å møte noen... Har lett etter hundekvipasjer, uten hell....

Det som var vendepunktet når det gjelder uttageringen hos hunden min, var at instruktøren jeg trente for viste meg hvordan man kunne dempe en slik atferd med en spruteflaske.. Bruker en slik liten flakse som det er sitronsaft i. Tømte ut dette og fylte på vann... Han får en sprut av flaska nå han begynner å uttaggerer , og dette har fungert fint for vår del.. Fungerer også fint for bjeffing og ikke bare uttaggering mot andre hunder...

Er faktisk sjelden jeg trenger å bruke flaska, han tar hintet bare jeg sier bestemt nei.


Jeg har jobbet mye med at han skal gå pent. Terpet hver bidige dag. Har også vært med på miljøtrening med andre hunder, og det er det gullverdt. Skal nevnes at dette er en omplasseringshund..

Tror også det har hjulpet på at hunden er blitt mer voksen i tillegg..
_________________
Benzelias Heartbreaking Henny <3
RIP kjære Enden's Odin Fiesønnhttp://dsgoddisoghenny.blogspot.no/
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Helene og CastorRegistrert: 16.03.2011
Innlegg: 48
Bosted: Akershus

InnleggSkrevet: lø. okt. 22, 2011 07:46    Emne: Svar med sitat

Hmmm, sitronvann, er ikke det litt slemt da? Rolling Eyes

For å ta en liten oppdatering så vil jeg si at ting går litt bedre. Han er fortsatt konge på å markere OM han får lov. Nå bruker jeg å sette av 10 min til snusing, og så går vi tur. Jeg bare går, litt hurtig, slik at han ikke rekker å stoppe for å markere.

Ellers har vi hatt en runde med agility. Slet litt i starten med å oppholde seg i samme rom som mange andre hunder, men det gikk litt bedre etterhvert. Ute på tur må han ikke på død og liv hilse på andre hunder. Men jeg bruker faktisk å ta han med til div hundeparker/jorder. Jeg er av den tro at hunder trenger å være sosiale og leke sammen.

Han er ganske dominant, men nå "heller" jeg mer mot god oppdragelse fremfor kastrering. Det er en del jobb med denne tenåringen, men gøy å se fremgangen. Det er utrolig hvor lærevillig en gårdshund faktisk er!
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
tabRegistrert: 12.09.2009
Innlegg: 157

InnleggSkrevet: lø. okt. 22, 2011 08:37    Emne: Svar med sitat

Jeg synes ikke det er spesielt hyggelig å sprute vann/sitronvann på hunden, og det er ikke en metode jeg ville brukt på mine hunder.

Det er mange som sliter med hannhundene frem til de er ca 2 år. Når min var rundt 1 årsalderen hadde vi en del problemer. Han var ekstremt opptatt av tisper, og han var ikke spesielt grei med andre hannhunder. Men med MYE styring av atferden hans rundt andre hunder, så er han nå veldig enkel og grei. Nå er han snart 3 år, og han har vel vært enkel og grei i et halvt år ca.
Han kan helt fint gå på tur med tisper som har løpetid, i de værste stådagene kan han prøve seg, men han hører om jeg snakker til han. Og han har ikke bråket med andre hunder på kjempelenge. Så det er bare å være tålmodig, og være streng på hva han ikke får lov til. Jeg sa strengt nei, og på med bånd om han ikke oppførte seg. I tillegg til at jeg har vært og er veldig nøye på å være i forkant. Man må lære seg å lese hunden sin, og stoppe atferden før de får startet den Smile
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Sykdom og helse Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT - 1 timer
Gå til side 1, 2  Neste
Side 1 av 2

 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemningersmartDark Style by Smartor
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 

Søk blant norske bedrifter på io.no