Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum

 
Hjelp :: Søk :: Medlemsliste :: Grupper :: Registrer
Profil :: Private meldinger :: Logg inn
Hvordan takle fobier?

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Atferd
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
BombiniRegistrert: 18.02.2011
Innlegg: 70

InnleggSkrevet: sø. okt. 09, 2011 22:04    Emne: Hvordan takle fobier? Svar med sitat

Hei!

Som en del av min grundige researchprosess før jeg faktisk får hunden i hus er jeg nå ivrig leser av Your Dog (jeg bor i England) og en ting som stadig provoserer meg er alt snakket om hvordan man best takler fyrverkerisesongen - her er det nemlig snakk om flere uker istedenfor en dag i året.
Gjennom over ti år som aktiv hestejente er jeg opplært til og har erfaring med at du kommer mye, mye lenger ved å ta tyren ved hornene og faktisk jobbe med problemene enn å prøve å unngå alle mulige situasjoner - med mindre det er noe som åpenbart er farlig. Jeg har nå en så godt som bombesikker hest som har blitt med meg inn på en t-banestasjon og sett t-banen komme, vært inne på en do og gått kontrollert rett under voldsomt fyrverkeri. Hver gang han reagerer på noe går vi bort og undersøker eller, hvis ikke det er mulig, later jeg som ingenting og sørger for å passere det skumle mange nok ganger til at hesten ikke bryr seg mer.
Samme metode brukte jeg for mange år siden på en kanin og han ble tilogmed så trygg på f.eks. hunder at han faktisk ble for nærgående...
Jo, og så har jeg selv alltid slitt med høydeskrekk og fikk testet hele desensitiverings- og eksponeringstreningsteorien på meg selv da jeg begynte å klatre. Etter omtrent tre år er jeg nå komfortabel på topptau opp til 30 meter!

Og da lurer jeg på - hvorfor er det så mange hunder der ute med lydfobier? Er det fordi menneskene ikke tar seg nok tid til gradvis (for det må gå saaaakte noen ganger) eksponeringstrening/ ikke veit åssen de skal gjøre det eller er det faktisk umulig?
Hvis det er umulig, hvordan kan det ha seg når man kan trene fluktdyret hest til å fungere som barrierer i demonstrasjoner?
I Your Dog står det også mye om 'hvis du trener hunden fra den er veldig ung kan det gå'. Men.. Jeg begynte ikke å klatre før jeg var 19 år. Det er ganske ungt, men jeg var fortsatt langt over den viktigste pregingsfasen da jeg begynte. Og folk i 50-årene har blitt kurert for araknofobi osv. Hvorfor er hunder anderledes? Og er de?

I denne månedens utgave av Your Dog hadde de intervjuet en del folk om hunder og fyrverkeri, og den eneste som sa at det ikke var noe problem der i gården var ei ung jente som hadde tatt med begge hundene ut for å se på fyrverkeriet da de var små. Kan det kanskje være bedre enn å dra for gardiner, spiller musikk og generelt styre en hel masse for noe man er mye bedre tjent med bare å takle? Man kan trene med kruttlapp-pistoler og nå kan man også få tak i CDer med fyrverkerilyder til å spille av i hverdagen.

Grunnen til at jeg spør om alt dette er at jeg ikke har hatt egen hund selv ennå og veit derfor ikke om eksponeringstrening er like effektivt på dem som på hest, kanin og menneske. Jeg regner med at det er det, men jeg lurer litt når det er så mange eksempler på hunder som regelrett må dopes ned på nyttårsaften...
Er jeg en cocky idiot som kommer til å få en kraftig oppvekker når jeg endelig blir 'mamma' selv eller er jeg inne på noe?
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
tabRegistrert: 12.09.2009
Innlegg: 157

InnleggSkrevet: ma. okt. 10, 2011 05:58    Emne: Svar med sitat

Jeg tror at bruker man nok tid så kan nok de aller fleste hunder lære seg og ikke bli redde for fyrverkeri(eller hva det måttte være de er redde for). Nå skal det sies at ikke alle hunder er redde for fyrverkeri.
Men en hund som har angst for noe er ikke lett å jobbe med. Og smell tror jeg er veldig vanskelig fordi det er vanskelig å tilnærme seg det sakte. Og man har ikke kontroll på at det ikke kommer smell i perioden man jobber med det. Det kan jo tordne e.l. Da er man plutselig mange skritt tilbake igjen.
Og jeg har hørt om mange som fint kan venne seg til fyrverkeri-cd, men er livredde nyttårsaften. Det blir visst annerledes lyd på ekte fyrverkeri.

Med mine to har jeg gått masse tur i skogen som er rett ved en skytebane. Det har jeg gjort fra de er små, og jeg tror kanskje det har gjort dem såpass trygge på smell. Men om de hadde hatt angst for det allerede da, så hadde det kanskje ikke hjulpet. Angst er ikke lett å jobbe med.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: ma. okt. 10, 2011 11:55    Emne: Svar med sitat

Jeg synes ikke det er voldsomt mange hunder som har store problemer med lyd, jeg? Garantert flere i England, siden det er utrolig mange flere hunder der, men sånn i forhold til bestanden tror jeg ikke det er mange.
Jeg tror også at så lenge man miljøtrener hunden godt fra starten av, så den blir vant til å tåle ulike situasjoner, steder, og lyder, så er ikke nyttårsaften noe større problem enn en bilvei, ta bussen, eller andre hverdagslige utfordringer.

Litt off topic, men jeg bodde i England i fjor, og kan ikke huske at det var noe fyrverkeri i det hele tatt? På nyttårsaften var det litt fyrverkeri ved midnatt i regi av byen, ingenting privat.

Hvor i England bor du?
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
BombiniRegistrert: 18.02.2011
Innlegg: 70

InnleggSkrevet: to. okt. 20, 2011 08:32    Emne: Svar med sitat

Det kan tenkes at problemet ser større ut når det skrives om det hele tiden i hundebladene Razz Men jeg syns det er en gjennomgående holdning i verden generelt og England spesielt at ting ikke kan endres og jobbes med. Det blir mye enkle løsninger - som egentlig ikke er enkle overhode fordi de involverer masse hassle og styr for alle parter.
Angst er definitivt vanskelig å jobbe med, ja! Men det er jo ikke umulig det heller? Det jeg irriterer meg over er at alt man får opp når man leser om det er hvilke beroligende medisiner man kan få. Litt som at hvis man googler 'overaktiv blære' får man opp alskens nervemedisiner og mental trening - man må søke spesifikt etter 'overaktiv blære magnesium' før det dukker opp at dette enkle lille mineralet kan være løsningen. Tenk på alle som da går på sterke medisiner eller kjemper seg gjennom mental trening nesten uten resultat som heller kunne løst alt samma på ordentlig med magnesium.. Sånn tenker jeg det blir litt med hundene også. Det er kanskje noen der ute som ikke kan hjelpes, men jeg tviler på at majoriteten må dopes ned sånn egentlig (majoriteten av de som sliter, altså).
Som forbruker er det veldig vanskelig å forholde seg til en jungel av informasjon og det blir ikke lettere når det som er lettest tilgjengelig ikke nødvendigvis er den beste løsningen..

Blabla.

Jeg bor i Southampton og her er det ikke bare nyttårsaften - det er fireworks season. I noen områder feires brullyp og andre festligeheter med raketter, og så har man Guy Fawkes og sånt. Det er litt roligere der jeg har hesten min, men Southampton kan være heller ubehagelig for en redd hund..
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
tabRegistrert: 12.09.2009
Innlegg: 157

InnleggSkrevet: to. okt. 20, 2011 15:16    Emne: Svar med sitat

Jeg tror at alle som har et stort problem på hunden sin, kan skrive under på at det ikke er lett å bli helt kvitt.

De aller fleste hunder er snille, greie og ukompliserte, heldigvis. Men har man først et ordentlig problem, så er det ikke bare bare å bli kvitt. De fleste hunder kan bli bedre, men helt bra tror jeg ofte kan være vanskelig.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
Annonsør


Skrevet: i dag    Emne:  

Til toppen!
BombiniRegistrert: 18.02.2011
Innlegg: 70

InnleggSkrevet: on. des. 07, 2011 18:37    Emne: Svar med sitat

Tror det er litt som at jeg nå kan klatre relativt høyt, men jeg tviler på at jeg noensinne kan tenke meg å hoppe i fallskjerm eller være komfortabel på en fjellhylle..

Men en ting jeg veit kan ha god effekt er data-/tvspillet Battlefield! Har nettopp flytta inn i kollektiv med en husky som brukte lang tid på å være i samme rom som eieren når han spilte det, men som nå er helt avslappet både med Battlefield og fyrverkeri. Det er selvfølgelig forskjeller i lyden, men jeg er overbevist om at det hjelper mye - pluss at man kan skru volumet opp og ned etterhvert som hunden tar det mer og mer kuli. Og dette er jo selvfølgelig bare en 'case study' Razz
Det jeg tror er viktig er at man ikke gir opp med én gang hunden blir redd. Jeg passet en puddel da jeg var liten og flere enn en gang var det fordi eier skulle støvsuge og hunden var redd. De gangene brukte jeg på å trene henne til å bli vant til nettopp støvsugeren ved først å legge masse godbiter på den uten at den var på og så bare la henne finne ut av det selv. Da hun ble trygg på det slo jeg støvsugeren på, la flere godbiter på og gjentok prosessen. Tok oss ikke lang tid før jeg kunne støvsuge mens jeg passet hunden som måtte passes fordi eieren skulle støvsuge Laughing

Det er mer vrient med raketter, og jeg veit om en hund som nekter å spise når hun blir stressa sånn at det blir kjempevanskelig å avlede henne med mat, men jevnt over er jeg en muligens naiv optmist og tror de fleste tilfeller kan 'repareres' med gradvis jobbing og tålmodighet. Så får vi se om jeg møter meg selv i døra skikkelig om et års tid Wink
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Atferd Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT - 1 timer
Side 1 av 1

 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemningersmartDark Style by Smartor
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 

Søk blant norske bedrifter på io.no