Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum

 
Hjelp :: Søk :: Medlemsliste :: Grupper :: Registrer
Profil :: Private meldinger :: Logg inn
Aggressiv valp?

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Valper og unghunder
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
BellaRegistrert: 13.12.2011
Innlegg: 20
Bosted: Bergen

InnleggSkrevet: ma. feb. 13, 2012 12:34    Emne: Aggressiv valp? Svar med sitat

Lille Bella har nå blitt 14 uker, vi starter på valpekurs til torsdag, og har vært ganske flink på å la henne møte nye steder, mennesker og andre hunder-store og små, voksne som valper. Vi har de siste 3 lørdagene (og en ukedag) vært på valpetreff, hvor vi er mange valpeeiere som møtes, og valpene får løpe fritt og leke på en inngjerdet fotballbane. Den første gangen virket Bella litt uinteressert, mens nå fikk jeg akkurat en mail fra en av de andre deltakerne om at Bella hadde virket litt aggressiv. Jeg ble litt overrasket, da jeg selv ikke har opplevd leken hennes som aggressiv, men hun skrev videre at det kun dreide seg om en hund. Og det er riktig; Bella og den andre hunden lekte litt voldsomt og det var mye knurring, men også haler som logret heftig. Den andre hunden var nemlig veldig opptatt av Bella da vi møttes for en uke siden, og løp henne til stadighet ned, og til slutt av Bella litt lei, og hoppet på. Fremdeles lek-de ligger på ryggen og hopper og koser seg, men hun fant seg ikke bare i å bli veltet lengre. Men nå på lørdag begynte de å leke med en gang, og knurret og styrte.
Hun knurrer noe inn i leken ellers også, men bjeffer aldri, og aldri knurring hele tiden.

Er dette normal valpelek med en hund som har like mye krefter og er leken, eller er det grunn til bekymring fra vår side?
Hun lekte fint med de andre hundene, og har gjort det ellers også.

Og et par av de andre deltakerne har reagert på den andre hunden ved flere andre anledninger- han velter nemlig de andre valpene ved å løpe på de.

Erfaringer? Som førstegangs hundeeier blir jeg litt stresset over alt vi kanskje har gjort feil til nå. Vil jo for alt i verden ikke ha en aggressiv valp!
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: ma. feb. 13, 2012 13:17    Emne: Svar med sitat

Veldig få valper er aggressive. Og mange dsg har mye lyd i seg når de leker. Men, de må få lov til å bruke språke sitt når de trenger det.

Det er ofte ikke så lurt å la valpen herje masse sammen med mange ukjente hunder. Nå vet jeg ikke hvordan dette valpetreffet er organisert, om det er gjennom noe klubb, med instruktør til stede, eller det bare er et sted der alle går med valpene/hundene sine og lar de herje i timesvis?

Valpen skal selvfølgelig treffe og leke med andre hunder, det er slik de lærer å bruke språket sitt og bli trygge på andre. Dette lærer de best sammen med et fåtall voksne, kjente hunder, som oppfører seg rettferdig mot valpen. Problemet med andre valper er at de har heller ikke lært seg språk og oppførsel enda, og de kan lære like mye uvaner som vaner.

Selvfølgelig skal valpen få lov til å leke med andre valper også, og utvikle seg sammen med andre "barn". Slik lek bør helst være med noen andre valper som er relativt lik i alder, og helst hunder du kjenner. Det å slippe 10-15 fremmede valper sammen er sjelden lurt, og kan ende med at en eller flere av valpene blir utrygge på andre hunder.

I denne situasjonen høres det ut for meg som det rett og slett har blitt for mye for Bella, og at hun har sagt fra til den andre hunden at "dette gidder jeg ikke". Hvis denne hunden oppfører seg på en måte som gjør at de andre valpene er ukomfortable ville jeg bedt eieren om å ta inn hunden, eller bare holdt hunden min unna.

Anbefaler også å lese Turid Rugaas' bok om dempende signaler, det er en grunnleggende og veldig god innføring i hundespråk, der man lærer litt om å skille mellom lekelyder, usikkerhet, aggresjon osv.
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
BellaRegistrert: 13.12.2011
Innlegg: 20
Bosted: Bergen

InnleggSkrevet: ma. feb. 13, 2012 13:54    Emne: Svar med sitat

Jeg har hatt inntrykk av at hun sa i fra til den valpen selv- hvert fall lørdag for en uke siden. Hun var først ikke interessert i å leke med den i det hele tatt, men etter tilstrekkelig med veltinger begynte hun å "ta igjen". Men nå i helgen var de ganske umiddelbart i gang, men litt mer voldsomt enn den hyggelige leken med de andre hundene. Hun snakker mye, også innendørs (men fint lite bjeffing), men opplever at de andre hundeeierne reagerer på det. Får jeg heller si at det er typisk for rasen heretter.
Har selv ikke inntrykk av at Bella er aggressiv, og når hun leker viltert med eldre hunder så sier jo de andre eierne at det er helt normalt. Men trengte en bekreftelse nå på at det ikke er min hund det er noe riv ruskende feil med. Vi var nok kanskje litt for mange sist gang- populært med andre valper, men normalt er vi 4-5 andre hunder hvorav vi har truffet de samme hundene hver gang.
Får kanskje forsøke å styre klar fra denne hunden videre? Ble i det minste enig med hun som mailet meg at vi må si i fra tild en andre hundeeieren. De andre hundene skygger banen når den andre hunden blir litt for vilter, men Bella kaster seg jo bare med. DSGer lar seg visst lett stresse sies det.. .
Turid Rugaas er varmt anbefalt av oppdretteren vår, men innser at jeg bør lese litt bedre... . og mye mer Smile
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
tabRegistrert: 12.09.2009
Innlegg: 157

InnleggSkrevet: ma. feb. 13, 2012 15:15    Emne: Svar med sitat

Jeg synes ikke hun høres aggressiv ut i det hele tatt jeg. Gårdshunder kan ha mye lyd når de leker.

Men pass godt på så hun ikke blir løpt ned og tvunget til å si fra selv. Om det skjer mange nok ganger så kan det føre til at hun blir veldig kjapp til å si fra, og hun kan også bli redd. Om det ser ut som det blir litt mye med så mange valper på samme sted, så kan det være lurt å kanskje avtale en liten tur med et par av de du synes hun kommer best overens med istedenfor? Smile
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
Bente LillRegistrert: 15.01.2007
Innlegg: 1031
Bosted: Sandnes

InnleggSkrevet: ti. feb. 14, 2012 11:55    Emne: Svar med sitat

Det er også lurt å la de leke med andre av noenlunde samme størrelse. Om denne andre til stadighet løper henne ned høres det ut for å være en større rase.

Det å bevege seg fremover, på tur sammen med andre skaper også mindre konflikter og voldsomhet. Det å stå på samme plass kan lettere bli heftig.

Om vi treffer andre på tur, spesielt valper av stor rase som er for unge til å ha lært seg "høflighet" og bare buser på, da viser Kajsa tydelig at hun synes det blir for voldsomt og vi går videre og blir ikke stående.
Hvis ikke blir hun nødt til å si fra selv og neste gang gjør hun det gjerne straks hun ser ser en annen av litt størrelse.

Når det gjelder lyd så har Kajsa masse lyd i lek mens Dina alltid har vært helt lydløs Wink
_________________
Bente

Aridgeocrats Dina & Ewans Magiska Lillan (Kajsa)


http://www.123hjemmeside.no/benteshundeliv
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post
Annonsør


Skrevet: i dag    Emne:  

Til toppen!
rottmaneierRegistrert: 19.01.2009
Innlegg: 809

InnleggSkrevet: ti. feb. 14, 2012 13:08    Emne: Svar med sitat

Veldig enig med Tab. Det er dumt hvis hun blir hersjet med/løpt ned og hun tilslut må si ifra selv. For da kommer hun til å ha mye lettere for å si ifra "for lett" når hun blir eldre. Det skjedde med min første. Hun ble hersjet med, men sa ikke ifra. Da sa den andre eieren at hun måtte få si ifra selv, og det gjorde hun jo tilslutt. Etter dette har hun begynt og si ifra litt vel lett på enkelte syns jeg.. Så med de to andre har jeg grepet inn lenge før det har vært nødvendig for valpen og si ifra selv. Det har vært vært veldig lurt, og fungert utmerket.

Avtal å møte de valpene hun går godt overrens med, og unngå de som bøller.

Det at de sier at valpen din er aggressiv kan også være misstolkning fra dems side. Bali er utrolig snill og grei med valper. De kan gjøre nesten alt med henne. Men ei venninnes toller-valp som har jokket på henne siden han var 8 uker, har hun sagt ifra til på en pen måte lenge. Men idag fikk hun nok, og la han i bakken, holdt han over nesa og knurret. Da peip tolleren og overga seg. Dette syntes eieren virket litt voldsomt, men det er bare hundespråk, og hun må få lov til å si ifra når det blir så ille. Men skal vedde på at han er på jokker`n igjen allerede i morgen Wink

Bali og Ophelia lager også veldig mye lyd når de leker, og jeg ser at hundevante mennesker blir redde og tror de er aggressive. Ikke akkurat Wink
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: on. feb. 15, 2012 13:01    Emne: Svar med sitat

Bente Lill skrev:
Det er også lurt å la de leke med andre av noenlunde samme størrelse. Om denne andre til stadighet løper henne ned høres det ut for å være en større rase.


Så lenge større hunder har godt språk og er greie synes jeg det er en god ting å la de leke med hunder av ulik størrelse (også mindre, for den saks skyld). Til tross for at naboens setter lekte ved å løpe ned Odin (noe vi fikk slutt på ganske fort) lekte Odin masse med en flat og en stor blanding (St. bernhard, schæfer, malamute, bouvier, angivelig) og den dag i dag er han mye gladere i store hunder enn i små hunder.

Men igjen så er det det der med å kjenne hundene og ikke slippe hunden med hvem som helst.
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
rottmaneierRegistrert: 19.01.2009
Innlegg: 809

InnleggSkrevet: on. feb. 15, 2012 16:36    Emne: Svar med sitat

simira skrev:
Bente Lill skrev:
Det er også lurt å la de leke med andre av noenlunde samme størrelse. Om denne andre til stadighet løper henne ned høres det ut for å være en større rase.


Så lenge større hunder har godt språk og er greie synes jeg det er en god ting å la de leke med hunder av ulik størrelse (også mindre, for den saks skyld). Til tross for at naboens setter lekte ved å løpe ned Odin (noe vi fikk slutt på ganske fort) lekte Odin masse med en flat og en stor blanding (St. bernhard, schæfer, malamute, bouvier, angivelig) og den dag i dag er han mye gladere i store hunder enn i små hunder.

Men igjen så er det det der med å kjenne hundene og ikke slippe hunden med hvem som helst.


Nå tenkte hun kanskje på valper av samme størrelse? Ikke heldig og la en dsg-valp leke med en rottweiler-valp liksom Wink Men en voksen dsg kan fint leke med en voksen rottis. Våre leker jo med alt fra dachser til riesenschnauzere Smile
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: to. feb. 16, 2012 07:02    Emne: Svar med sitat

rottmaneier skrev:
simira skrev:
Bente Lill skrev:
Det er også lurt å la de leke med andre av noenlunde samme størrelse. Om denne andre til stadighet løper henne ned høres det ut for å være en større rase.


Så lenge større hunder har godt språk og er greie synes jeg det er en god ting å la de leke med hunder av ulik størrelse (også mindre, for den saks skyld). Til tross for at naboens setter lekte ved å løpe ned Odin (noe vi fikk slutt på ganske fort) lekte Odin masse med en flat og en stor blanding (St. bernhard, schæfer, malamute, bouvier, angivelig) og den dag i dag er han mye gladere i store hunder enn i små hunder.

Men igjen så er det det der med å kjenne hundene og ikke slippe hunden med hvem som helst.


Nå tenkte hun kanskje på valper av samme størrelse? Ikke heldig og la en dsg-valp leke med en rottweiler-valp liksom Wink Men en voksen dsg kan fint leke med en voksen rottis. Våre leker jo med alt fra dachser til riesenschnauzere Smile


Flaten og blandingen jeg nevnte var hhv. 1 og 6 mnd eldre enn Odin (og lekte mye bedre med ham enn naboens ganske voksne gordon setter). Jeg ville sett an individ mye mer enn alder.
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
Bente LillRegistrert: 15.01.2007
Innlegg: 1031
Bosted: Sandnes

InnleggSkrevet: to. feb. 16, 2012 17:14    Emne: Svar med sitat

Jeg mente valper av store raser ja Wink

Voksne hunder av stor rase pleier ikke være noe problem, men valper/ unge av stor rase kan være veldig uvørne og ikke skjønne når det blir for voldsomt.

F eks en schäfervalp vi traff endel på tur, 30 kg mer enn en dsg valp og helt i 100....sier seg selv at det blir too much for en lettvekter av en dsg valp.
_________________
Bente

Aridgeocrats Dina & Ewans Magiska Lillan (Kajsa)


http://www.123hjemmeside.no/benteshundeliv
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post
AnetteRegistrert: 12.09.2006
Innlegg: 73
Bosted: Eidsberg

InnleggSkrevet: ma. mars 12, 2012 10:35    Emne: Svar med sitat

Ta en tur hjem til meg og se/hør når de leker! MYE lyd, "knurring" og støy. Her går det for seg... uten at det er noen form for agressivitet.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Valper og unghunder Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT - 1 timer
Side 1 av 1

 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemningersmartDark Style by Smartor
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 

Søk blant norske bedrifter på io.no