Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum

 
Hjelp :: Søk :: Medlemsliste :: Grupper :: Registrer
Profil :: Private meldinger :: Logg inn
Vurderer Dansk-Svensk Gårdshund

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Generelt gårdshundsnakk
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
BegbieRegistrert: 26.09.2012
Innlegg: 5
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: on. sep. 26, 2012 09:59    Emne: Vurderer Dansk-Svensk Gårdshund Svar med sitat

Hei,

Jeg vurderer å få meg en Dansk Svensk Gårdshund. Jeg har aldri selv møtt på en DSG IRL så har ikke så mye kjennskap til rasen og sitter derfor igjen med en god del spm(har sett litt rundt på forumet her).

Kort fortalt så er det dama som alltid har ønsket seg hund og jeg har vært mer tilbakeholden. Den senere tid har jeg blitt mer med på ideen, og prøvd å lese meg opp på forskjellige raser(blant annet her inne Wink ). De hunderasene som appelerer mest til meg p.t er Dansk Svensk Gårdshund, Jack Russell Terrier og Parson Russell Terrier. Jeg trodde og håpet at jeg var unik da disse falt i smak, men etter noen kjappe google søk så ser jeg det er mange som vurderer disse og jeg føler meg litt som en trendho.. Embarassed
Rent utseendemessig så liker de har et friskt og robust utseende til tross for størrelsen. Ut i fra det jeg har lest så virker det som hundene har personlighet og veldig glade hunder og det liker jeg.

- Jeg ser ofte at folk stiller spørsmål om hunden bjeffer mye, og da er det sjeldent på forumene at folk svarer på spørsmålet, de har heller gått til angrep på den som har stilt spørsmålet med at hunder må få lov til å "prate", kan ikke tvinge hunden til å være stille, bør vurdere brio hund etc. Naboen hadde en hund som stod i bakgården når jeg var liten og bjeffet fra den gikk ut på morgenen til den kom inn på ettermiddagen, og jeg ønsker meg ikke en slik hund. Jeg skjønner at hunder er individer og kan trenes opp forskjellig, men hvordan er Dansk Svensk Gårdshund med tanke på støynivået? Er det mye bjeffing eller er det lett å avvende de til å ikke bjeffer mye, eller er det rett og slett genene til hunden dette går mest på?
- Ser mange referer til vakthund genene og at de varsler når det kommer folk. Hva legger dere i varsling, er det at hunden sier i fra med et bjeff?

- Er DSG en hund som røyter mye, hvordan er den i forhold til allergikere og astmatikere? Jeg har et par nieser som sliter med astma, og vet ikke hvordan de er mtp allergi men vil jo at de skal få ta kjennskap med hunden uten å være dårlige.

- Hvordan er de rent luktmessige? -Har opplevd noen(spesielt langhårete små) hunder som nesten alltid lukter "våt hund".

- Alle sier at man skal alltid hilse på hundens mor og far for å danne seg et inntrykk. Jeg som ikke har store erfaringen med hunder vil jo ikke vite helt hva jeg skal se etter. Har dere noen tips her? Gjerne tips til hva jeg bør spørre "selger" om når jeg skal kjøpe hund.

- Jeg jobber som regel 8 timer på hverdagene, hvordan takler DSG å være hjemme alene? - Jeg har ingen problem med f.eks å ta den med ut på 1 times tur før jobb om det hjelper til å få en glad hund.

- Jeg bor i leilighet i Oslo(ullern) på 40 kvm, og flytter om litt over 1 år til fornebu og får en 47 kvm leilighet med egen hageflekk. Vil hunden kunne trives i så små leiligheter?
- Ettersom det er en hund som er glad i mennesker vil den da trives med å stå ute alene i bånd, og hvordan takler de dersom det er mye mennesker som går forbi?


Beklager mye spørsmål vil heller ikke fremkomme som negativ med alle spørsmålene, men ønsker å vite mest mulig før jeg eventuelt anskaffer meg hund. Ønsker meg en sunn, lydig og glad hund for den skal jo tross alt være min beste venn gjennom 10-15 år Smile

På forhånd takk for svar
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
Lille PersilleRegistrert: 29.03.2007
Innlegg: 1199

InnleggSkrevet: on. sep. 26, 2012 17:07    Emne: Svar med sitat

Jeg synes ikke dsg lukter noe særlig. Men nå bor jeg jo med to stk, så er vel vant med evt. lukt. Valpen/unghunden lukter vel kanskje bittelitt, men eldsta kan jeg ikke kjenne noe hundelukt av i det hele tatt. Andre sier også at de ikke kjenner særlig lukt av dem.

De røyter en del. En hel del, særlig i røytesesongen. Min mor gidder ikke å støvsuge før vi kommer på besøk. Så for allergikere er nok ikke dette en særlig gunstig hund å ha i hus.

Vi bodde i leilighet med den eldste hunden i over et år, det var ikke noe problem. Det var jo utendørs vi var i fysisk aktivitet, så selve plassen innendørs betyr ikke så mye.

Når det gjelder bjeffing er dette noe som har økt på hos den eldste etter vi flytta fra leilighet til hus. Når hun bjeffer kan det variere mellom "boff ... ... ... boff" og "vauvauvauvauvauvauvauvauvauvavau", litt avhengig av hva det er hun bjeffer på. Vi har vel ikke gått ordentlig inn for å få det avlært.

Vi/jeg er veldig fornøyd med rasen, og kommer nok til å velge dsg neste gang det blir aktuelt med ny hund. Både pga personligheten, men også pga størrelse og helsestatus.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: on. sep. 26, 2012 17:58    Emne: Svar med sitat

Hei

Det er bra at du gjør research før du skaffer deg en rase, det har en del å si at man finner en type som passer seg selv og sitt liv!

Skal prøve å svare på det jeg kan, ellers finner du mye om ulike dsg på forumet her. Siden du bor i Oslo kan jeg også anbefale deg å dra på treff, jeg tror det er nå på lørdag, på Fornebu. Der får du hilse på dsg i alle aldre og størrelser vil jeg tro. Ellers får du helt sikkert komme og hilse på hos oppdrettere i området også.

Jeg kan igrunn signere Persille på det meste. Gårdshunder bjeffer i større eller mindre grad, i hovedsak varsling når det kommer folk. Hvor mye kommer litt an på oppdragelse, vane, og om det er en eller flere hunder. Vår Odin bjeffet heller ikke noe særlig da vi bodde i bygård (annet enn når det ringte på akkurat vår dør), nå som vi bor i hus kan han godt finne på å varsle om naboen får besøk. Men jeg vil ikke kalle det gneldring i tide og utide.

De røyter en del korte hår som sitter fast overalt. Hovedsaklig to ganger i året, men de er ikke allergivennlige. Det går an å behandle pelsen med et allergimiddel, Petal Cleanse, som kapsler inn allergenene. Vi gjør det før vi skal på hytta (svigerfar er allergisk), men hjemme har vi sluttet med det, og har heller hundene ute av rommet når vi har besøk av allergikere. Folk med sterk allergi kan ikke besøke oss.

DSG lukter veldig lite hund. Antageligvis kommer det av at de ikke har underull i pelsen, så det er relativt lite å lukte hund av.

Det som er viktig å se etter hos foreldrene er om de er trygge og glade. Lar de seg klappe og ta på, er de imøtekommende, eller usikre og skeptiske? Også om de er friske, lukter normalt (vond lukt kan være symptom på mislighold eller sykdom) og beveger seg fritt. Det er ikke så lett når man ikke har erfaring med hund, men spør gjerne andre folk (på forumet her eller andre steder) om erfaring med oppdretteren, og spør eventuelt oppdretteren om du kan få kontaktinfo til en tidligere valpekjøper.

De aller fleste hunder i Norge er hjemme en hel arbeidsdag, og de fleste dsg tåler nok også det, med trening. Bare planlegg å ha god tid til å trene på å være alene når du eventuelt får valp, så du slipper å stresse med alenetreningen, da er det større sjanse for at det går galt dersom man går fort frem. Jeg var "heldig" og var sykemeldt det første halve året jeg hadde Odin, og han har alltid vært trygg alene hjemme, men var sjelden alene mer enn to timer det første halvåret da.

Størrelse på bolig har lite å si så lenge hunden får den aktiviseringen den trenger med tur og hodearbeid. Når det gjelder å stå ute alene i bånd er dette noe jeg ikke tror mange dsg vil trives med. En ting er at du risikerer at den får en uvane med å bjeffe på folk som går forbi og andre ting (katter, biler osv.), men de vil helst være med deg der du er og være med på det som skjer. Odin vil knapt være ute i hagen vår hvis ikke vi er der.

Du får sikkert flere gode svar. Vil som sagt også anbefale deg å bare lese litt rundt på forumet her, så finner du en hel del informasjon. www.rdsg.no er nettsidene til raseklubben, her finner du også en del informasjon og kontaktinfo til distriktskontakt og oppdrettere.

Lykke til!
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
BegbieRegistrert: 26.09.2012
Innlegg: 5
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: to. sep. 27, 2012 09:59    Emne: Svar med sitat

Tusen takk for gode svar!

Fikk dere tilbakemelding fra naboene når dere bodde i leiligheter, eller gikk det greit?

Hvorfor stoppet du å bruke Petal Cleanse hjemme på hunden?

Hva legger du i å ha god tid til å trene på å være alene?
- Vurderer å satse på å få hund til sommern(nesten et år til meg å lese meg opp), da tenker jeg å ta ut 3 uker ferie for å være med valpen. Dama er student og pleier å jobbe deltid turnus på sommern, så da vil det nok være mulighet for å overlappe hverandre slik at hun er med hunden på dagtid og jeg kveldstid(ca 2.5 mnd).

Har dere noen oppdrettere å anbefale i oslo området?


Må si jeg liker det jeg leser om rasen, og en ting som jeg spes har lagt merke til er at de er barnevennlige og det jo kjempepositivt i mine øyne Smile
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: to. sep. 27, 2012 10:42    Emne: Svar med sitat

Vi hadde ikke noe problem med naboene, men vi bodde i en bygård der ca. halvparten av beboerene hadde eller ønsket seg hund, så de var nok over snittet tolerante. Men det hadde ikke vært noe å klage på for vår del ihvertfall.

Vi sluttet med petal cleanse hjemme rett og slett fordi det var mer arbeid enn det var verdt det, da vi har allergikerbesøk kanskje to ganger i året. Hunden må behandles en gang i uken eller annenhver uke, og etter at vi fikk en hund til som i tillegg var mye større så ble det for mye styr. Men dersom hundene skal til hjem der det er allergikere så holder det å behandle dem dagen før vi skal dit (visstnok noen timer før).

Det er vanskelig å si hvor mye tid valpen trenger på alenetreningen. Folk flest har jo heller ikke mer tid enn det du har, så 3 uker pluss litt turnus er nok veldig bra.

Av oppdrettere i Oslo-området kan jeg ihvertfall anbefale Gårdsjenta, oppdrettet til Birgitta som også er distriktskontakt. Jeg vet hun planlegger kull på sin yngste, men det blir nok ikke så tidlig som til neste sommer. Samkas liker jeg også, men ellers kjenner jeg ikke så godt lengre de ulike oppdretterene og hundene utover det jeg ser av helsestatistikker og resultater.
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
Annonsør


Skrevet: i dag    Emne:  

Til toppen!
rottmaneierRegistrert: 19.01.2009
Innlegg: 809

InnleggSkrevet: to. sep. 27, 2012 11:37    Emne: Svar med sitat

Nå har du jo fått svar på de fleste spørsmålene dine lenger opp, men tenkte å tilføre at du bør sjekke ut hd-statistikken til foreldrene. Altså ikke bare hva foreldrene har, men tidligere avkom, søsken og deres avkom osv. Det er dessverre mye hd på rasen, så da er det lurt å iallefall ha ett godt utgangspunkt Smile

Ellers kan jeg anbefale de fleste kennlene som står på raseklubben sine sider. Ta kontakt med de du får best inntrykk av ut fra hjemmeside, hunder, helsestatus osv, og ta kontakt med de som falt i smak. Også tar dere det bare derifra.

lykke til!

(også er jo dsg en mye "lettere" og roligere hund enn de to andre rasene du ser på. De er en del kvassere og har ett helt annet gemytt enn gårdshunden).
_________________
Stallogaisas Bali, NORD UCH NJV-11 Zkrubbes Ophelia og NUCH DKJV-12 Fjällbrisens Nitro

Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
BegbieRegistrert: 26.09.2012
Innlegg: 5
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: to. sep. 27, 2012 18:54    Emne: Svar med sitat

simira skrev:

Av oppdrettere i Oslo-området kan jeg ihvertfall anbefale Gårdsjenta, oppdrettet til Birgitta som også er distriktskontakt. Jeg vet hun planlegger kull på sin yngste, men det blir nok ikke så tidlig som til neste sommer. Samkas liker jeg også, men ellers kjenner jeg ikke så godt lengre de ulike oppdretterene og hundene utover det jeg ser av helsestatistikker og resultater.

rottmaneier skrev:

Nå har du jo fått svar på de fleste spørsmålene dine lenger opp, men tenkte å tilføre at du bør sjekke ut hd-statistikken til foreldrene. Altså ikke bare hva foreldrene har, men tidligere avkom, søsken og deres avkom osv. Det er dessverre mye hd på rasen, så da er det lurt å iallefall ha ett godt utgangspunkt

Har lest mange som referrer til helsestatistikker, hvor kan jeg evt finne det? Eller er det noe hunde eier selv viser til deg?

simira skrev:
Av oppdrettere i Oslo-området kan jeg ihvertfall anbefale Gårdsjenta, oppdrettet til Birgitta som også er distriktskontakt. Jeg vet hun planlegger kull på sin yngste, men det blir nok ikke så tidlig som til neste sommer. Samkas liker jeg også, men ellers kjenner jeg ikke så godt lengre de ulike oppdretterene og hundene utover det jeg ser av helsestatistikker og resultater.

Gårdsjenta virka jo bare god tvers gjennom Smile Får se om jeg ikke får sendt henne en epost i løpet av helgen.


rottmaneier skrev:
(også er jo dsg en mye "lettere" og roligere hund enn de to andre rasene du ser på. De er en del kvassere og har ett helt annet gemytt enn gårdshunden).

Er det jeg har lest over alt, og er en av hovedårsakene til at jeg heller mest mot dsg + at dsg virker som en mye mer familievennlig hund Smile

Er det stor forskjell på hannhund og tispe? Har lest flere plasser at hannhunder kan være mer dominerende og utfordrene. Katter er jo vanlig å kastrere, hvordan er det med hunder?
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: to. sep. 27, 2012 19:11    Emne: Svar med sitat

Det er ikke lov å kastrere hunder uten medisinsk grunn i Norge. Men nå er vel gårdshunden også en av de rasene der jeg tror det er minst forskjell på kjønnene. Du har såklart løpetid normalt to ganger i året hos tispene, og konstant markering og evt. løpetidsstress hos hannene. Det går litt på trening og litt på individ, men jeg føler ikke at noen av dem er spesielt vanskelige ift. løpetid og sånt. Så i stor grad en smakssak.

Statistikk over HD og AA finner du på Dogweb hos NKK. Du må være medlem for å få tilgang der, eventuelt kan du be noen om å sjekke for deg. Her kan du sjekke status på foreldre, søsken osv.
Den norske raseklubben har ikke noe særlig liggende åpent, men de danske og svenske raseklubbene har mye helsestatistikk og raseinformasjon liggende på sine nettsider. Link finner du på den norske raseklubbens hjemmesider.
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
rottmaneierRegistrert: 19.01.2009
Innlegg: 809

InnleggSkrevet: fr. sep. 28, 2012 10:24    Emne: Svar med sitat

Jeg har 2 tisper og 1 hanne. Hannen er den minst dominante. Går overrens med alt og alle uansett kjønn, og har aldri vist tendens til å ville yppe med andre hanner en eneste gang. Nå har vi vært ekstra strenge i den værste puberteten med å ikke la han omgås hanner på samme alder som han på den tiden, og det har nok funket.

Ellers har jeg 2 tisper, hun eldste svarer hvis noen begynner å bråke med henne, men hun har aldri startet bråk. Hun yngste er veldig konfliktsky, bare løper unna hvis noen har prøvd å ta henne.

Utifra mine egne erfaringer er det ingen forksjell på hvem som er mest dominant av kjønnene i rasen. Det er nok mer individuelt. På gårdshundtreff er det over 20 hunder av alle aldre og kjønn, og det har vært få episoder på de 3 årene vi har vært med.
_________________
Stallogaisas Bali, NORD UCH NJV-11 Zkrubbes Ophelia og NUCH DKJV-12 Fjällbrisens Nitro

Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
PammiRegistrert: 15.06.2011
Innlegg: 23
Bosted: Stavanger

InnleggSkrevet: ma. okt. 01, 2012 11:34    Emne: Svar med sitat

Hei
Vi har en DSG, en hann og har liten plass i forhold til str på familien, 5 pers på 90 kvm. Så for vår del går det strålende Smile
2 av 3 barn har allergier mot diverse pels og støv.
(ingen er påvist allergi mot hund, det er kanin, hest støvmidd, høy osv) (barna var allergitestet mot hund før vi begynte å vurdere en firbeint venn)

Ingen merker noe tegn til allergi mot Pammi og hundehår, jeg trodde kansje vi kom til å merke noe, pga økning av støv og hår og diverse som blir dratt inn i huset. Vi har og jevnlig besøk av barn med påvist hundeallergi som ikke merker noe, så jeg har begynt å lure på om DSG er allergivennlig.
Han ligger i alle sine senger, oppholder seg i alle rom (slipper hår overalt Wink )

Det er iallefall vår erfaring med rasen (jeg støvsuger hver dag - da han røyter en del når han blir klødd - og det elsker han)
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
BegbieRegistrert: 26.09.2012
Innlegg: 5
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: ma. okt. 01, 2012 18:08    Emne: Svar med sitat

simira skrev:

Statistikk over HD og AA finner du på Dogweb hos NKK. Du må være medlem for å få tilgang der, eventuelt kan du be noen om å sjekke for deg. Her kan du sjekke status på foreldre, søsken osv.
Den norske raseklubben har ikke noe særlig liggende åpent, men de danske og svenske raseklubbene har mye helsestatistikk og raseinformasjon liggende på sine nettsider. Link finner du på den norske raseklubbens hjemmesider.


Takk for gode svar. Hva er forskjell på HD A og HD B?
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
BegbieRegistrert: 26.09.2012
Innlegg: 5
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: ma. okt. 01, 2012 18:32    Emne: Svar med sitat

Pammi skrev:
Hei
Vi har en DSG, en hann og har liten plass i forhold til str på familien, 5 pers på 90 kvm. Så for vår del går det strålende Smile
2 av 3 barn har allergier mot diverse pels og støv.
(ingen er påvist allergi mot hund, det er kanin, hest støvmidd, høy osv) (barna var allergitestet mot hund før vi begynte å vurdere en firbeint venn)

Ingen merker noe tegn til allergi mot Pammi og hundehår, jeg trodde kansje vi kom til å merke noe, pga økning av støv og hår og diverse som blir dratt inn i huset. Vi har og jevnlig besøk av barn med påvist hundeallergi som ikke merker noe, så jeg har begynt å lure på om DSG er allergivennlig.
Han ligger i alle sine senger, oppholder seg i alle rom (slipper hår overalt Wink )

Det er iallefall vår erfaring med rasen (jeg støvsuger hver dag - da han røyter en del når han blir klødd - og det elsker han)


Det var jo positivt å høre. Er ganske sikker på at det blir dsg på meg/oss Smile

Søt hunden din var på bildet, hvor gammel er han?
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
BombiniRegistrert: 18.02.2011
Innlegg: 70

InnleggSkrevet: ma. okt. 01, 2012 21:41    Emne: Svar med sitat

Hei!

Du har fått mye svar allerede og jeg tror jeg vil skrive under på det meste - spesielt det med at størrelse på bolig ikke har noe å si så lenge hunden blir stimulert nok. Du vil jo helst ha en hund som er rolig inne uansett (vil jeg tro?) og det trenger de ikke så mye plass for.

Du kan også sjekke ut Kennel Lille Lo - det er de jeg får hund fra nå i desember og alle hundene jeg har møtt derfra er kjempefine =) Pluss at de som driver kennelen er utrolig hjelpsomme både i ventefasen (hvor jeg er nå) og etterpå (hvor jeg kjenner mange som er).

Grunnen til at jeg har bestemt meg for gårdshund er allsidigheten deres - de kan være med på ridetur hele dagen, tur i fjellet, ski, tur i skogen, spor, agility, lydighet, freestyle (og kanskje alle hundesporter muligens med unntak av IPO?) samtidig som at de kan ligge og kose med deg i sofaen, ikke er store og skumle sånn at andre krysser gata når du kommer eller kjefter på deg for å ha den løs. De virker som glade og stort sett ukompliserte hunder, avhengig av oppvekst såklart.

Selv er jeg også latent allergiker, men for meg handler det mer om fettet i pelsen enn mengden hår eller om hunden røyter eller ei. Sånt kan kontrolleres gjennom en dusj en gang i blant eller hva man fôrer med. Dårlig fôr vil fylle hunden opp med avfallstoffer kroppen prøver å bli kvitt gjennom flass, overdreven røyting, fettete pels, mye (og skikkelig stinkende) avføring etc. John Burns har skrevet mye om dette (og jeg er fan). Vom og Hundemat virker som et veldig godt fôr og jeg reagerer ikke på riesenschnauzeren jeg passer som blir fôret på dette selv om schnauzere ofte trigger min nesekløe.
Godt fôr holder også gjerne vond lukt unna, fra pels og ånde (man må jo passe på tenna i tillegg).


Hvis du leser deg opp vil jeg virkelig, fra dypet av mitt hjerte, anbefale Alexandra Horowitz' "Inside of a dog". Den forklarer mye om hundens adferd som kan være fint å ha en idé om når hunden flytter inn.
Og så er det jo kjekt med litt praktisk kunnskap også - pass alle hundene du kommer over! Ligger noen annonser på Finn.no om hunder som trenger litt pass Wink

Lykke til!
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
BellRegistrert: 14.12.2010
Innlegg: 12
Bosted: Bergen

InnleggSkrevet: ti. okt. 16, 2012 18:44    Emne: Svar med sitat

Tenkte jeg bare kunne tilføye at jeg har påvist allergi mot hund, men jeg merker ingenting rundt vår dsg. jeg merker derimot allergien rundt Bell sin lekekamerat, en shetland sheepdog.

DSG er en helt fantastisk hund, jeg angrer ikke på valget.

Lykke til med evt hundekjøp. Very Happy
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Generelt gårdshundsnakk Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT - 1 timer
Side 1 av 1

 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemningersmartDark Style by Smartor
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 

Søk blant norske bedrifter på io.no