Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum

 
Hjelp :: Søk :: Medlemsliste :: Grupper :: Registrer
Profil :: Private meldinger :: Logg inn
Danmark/Sverige og linjer i avl

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Genetikk, avl, oppdrett
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: on. mai 23, 2007 08:55    Emne: Danmark/Sverige og linjer i avl Svar med sitat

Anette skrev:
Jeg har drevet med Gårdshund i over 6 år, og i løpet av disse årene har jeg sett utallige hunder, både fra Sverige, Danmark og Norge.

Som hos alle raser, har linjer forskjellige "egenskaper", alt ettersom hvor mye de er linje-avlet, og hvor dominant visse trekk er osv. Jeg vet at det bla sies at danske hunder er større enn de svenske, dette er jeg ikke enig i. Det finnes linjer fra Sverige som gir veldig store hunder, samme som det finnes linjer fra Danmark som gir små hunder.
Hodeform kan jeg heller ikke se kan indikere om linjene er fra Danmark eller Sverige. Tror ikke noen her kan si at en hund kommer fra det ene eller andre landet om vi stilte 50 gårdshunder i rekke.....men at endel individer tydelig kan vise hvilke linjer som ligger bak.

Avlen i dag har heldigvis kommet så langt at flere og flere drar over landegrensene for seriøst å finne en god avlspartner til sin tispe. Det å avle over landegrensene i seg er ikke poenget, men å finne linjer som passer sammen, og som bidrar til at vi oppnår det som er selve poenget med avl, nemlig å strebe etter en så homogen rase som mulig. DVS at "alle" gårdshunder ser ut som gårdshunder.... og så nær opp til standarden som mulig.
Dessverre vet jeg at det "verserer" oppfattninger om at det finnes to "typer" gårdshunder, en liten kompakt og en av lettere høyere type. Jeg synes det er leit at en "legaliserer" en rasetypiskhet som ligger lagt fra den godkjente standarden, uansett i hilken retning.

MEN, så...dette er veldig vanskelig tema, fordi de fleste vil "forsvare" sin egen hund og dens utseende. Det en må huske her, er at ens egen hund er "verdens beste"!!!!... det er kun når det kommer til avl at vi må kunne se vår hunds negative og positive sider, både eksteriørt og helsemessig, og vite hva vi ønsker å oppnå med å avle på vår hund.

Uansett, Gårdshunden er "verdens beste" hunde-rase!!!

Very Happy


Jeg er i stor grad enig med deg. Jeg har kanskje ikke "drevet" så lenge med dsg, men har lest mye og sett ulike hunder på nett og i live. Jeg tror nok at forskjellen mellom svenske og danske dsg har vært der, kanskje rett og slett pga. ulike preferanser i de to landene. Men som du sier har avlen også gått mer og mer over landegrensene, så disse forskjellene går helt sikkert mer på linjer enn "landstilhørighet" (om det finnes noe sånt).
Det er mulig det er enklere for folk (meg) å dele det opp i tradisjonelt danske og svenske linjer... selv foretrekker jeg ihvertfall mer det som karakteriseres som (etter hva jeg har lært) danske linjer, men det er jo individuelt.

Jeg har ikke hørt om de to typene gårdshunder du nevner, og håper at denne "legaliseringen" av det vil forsvinne... Det med rasestandard er noe jeg har blitt mer opptatt av enn før. Jeg synes den svenske dsg-klubbe har en veldig god avlsplan for dette (ligger på sidene deres), og at den norske klubben kanskje burde støtte opp om dette, spesielt iom. at det faktisk begynner å bli en del avl på dem i Norge.
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
AnetteRegistrert: 12.09.2006
Innlegg: 73
Bosted: Eidsberg

InnleggSkrevet: on. mai 23, 2007 11:25    Emne: Avlsplan Svar med sitat

Hva er egentlig forskjellene i avlsrekomendasjonene til den svenske raseklubben og den norske?

Jeg kan ikke se at Sverige setter noen strengere krav til avlsindivider enn det gjøres her i Norge? De bruker kanskje mange flere ord på å si det samme som alle som driver avl bør vite, og som den norske raseklubben også står for.

(Personlig synes jeg at kravene burde være langt strengere med hensyn til premiering)
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: on. mai 23, 2007 12:45    Emne: Svar med sitat

Jeg tror ikke de stiller noen strengere krav, men de har ihvertfall en avlsplan på sidene sine som sier mye om historikk, sykdommer, eksteriør mm. Såkalt "rasspecifik avelsstrategi" .
Det er ikke krav i så måte, men en plan fra klubben for å unngå en del av det som skjer når avl av en hunderase øker og går litt "i hytt og pine". De har også et par anbefalingsskriv. Dette er noe den norske klubben kunne adoptert, eller ihvertfall hatt mer av!

Jeg synes også den norske klubben kunne stille strengere krav, og er litt skuffet over av f.eks. for store dsg har blitt premiert på utstilling (altså, det er ikke klubben sin feil, da).
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Genetikk, avl, oppdrett Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT - 1 timer
Side 1 av 1

 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemningersmartDark Style by Smartor
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 

Søk blant norske bedrifter på io.no