Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum

 
Hjelp :: Søk :: Medlemsliste :: Grupper :: Registrer
Profil :: Private meldinger :: Logg inn
Sykdommer blant gårdshunder

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Sykdom og helse
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
cathrine
Site Admin


Registrert: 27.08.2006
Innlegg: 1678

InnleggSkrevet: lø. des. 09, 2006 14:19    Emne: Sykdommer blant gårdshunder Svar med sitat

I Sverige kartlegger de forekomsten av ulike sykdommer på gårdshund. Fant en oversikt fra 2003. Se tabell på side 9
http://www.gardshund.com/avelsstrategi.pdf
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post
cathrine
Site Admin


Registrert: 27.08.2006
Innlegg: 1678

InnleggSkrevet: lø. juni 02, 2007 17:33    Emne: Svar med sitat

Lille Persille skrev:
Sitat:
Når det gjelder sykdomskartlegginga, hvordan foregår egentlig denne? Rapporterer man inn til raseklubben når man har et individ som blir sykt? Synes det er litt interessant, i og med, som jeg nevnte i forrige innlegg, at dsg foreløpig er en ganske frisk rase.


Flekken har hypothyreose. Det er en sykdom som kan være arvelig. I samarbeid med oppdretter så valgte vi å varsle avlsrådet om dette, slik at Flekken`s sykdom nå er registrert der. Men det er ikke noe system som fanger opp dette. Jeg kontaktet oppdretter da Flekken fikk diagnosen og vi ble enige om å varsle reseklubben. Men det hele er jo egentlig opp til hundeeieren når hunden får en sykdom som kan være arvelig.

Lille Persille skrev:
Sitat:
Er enig med deg, Kine. For som du skriver, er man ikke interessert i en hund som man kan stille ut og eventuelt avle på så spiller det faktisk ikke så ekstremt stor rolle. De fleste jeg kjenner som har registerte hunder av noe slag benytter seg ikke av "mulighetene" men bruker dem til vanlige familiehunder. Ofte er de mye syke også, til tross for at foreldrene kan ha vært utstilt og premierte.

Det brukes argumenter som at man ikke vet sykdomsstatus på foreldredyr, det kan til en viss grad stemme, men såvidt jeg vet så er ikke dsg noe særlig disponert for andre sykdommer enn demodexiose? Og de typiske småhundlidelsene som Legg Perthés (eller hvordan det nå skrives). Har i alle fall ikke klart å finne noe særlig informasjon om noe annet. (Men fortell gjerne om andre lidelser dersom dere vet om noen, synes det er interessant å vite hva man kan risikere å komme borti)

Selvsagt kan etterhvert HD bli problematisk etterhvert, men når det ikke er noe krav fra raseklubben å røntge for dette kan man heller ikke forvente at eiere med uregisterte individer skal gjøre dette før salg. Ei heller øyelyse, men det er stort sett hos disponerte raser det finnes problemer med arvelige øyesykdommer. Det er koster tross alt litt å få time hos godkjent øyelyser + det er ikke så mange av dem (leste nettopp at det er rundt 15 stk, og flesteparten holder til på Østlandet). Heller ikke her er dsg en disponert rase enda.

Når det gjelder arvelige sykdommer selvsagt er det viktig å være obs i og med at det foreløpig er så få registerte individer. Man vil vel neppe ha gjentakelse av andre rasers feil hvor man har importert et par individer, avlet masse på dem, og senere har kunnet spore tilbake x antall sykdomstilstander til disse forfedre


Hva er demodexiose?
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post
Lille PersilleRegistrert: 29.03.2007
Innlegg: 1199

InnleggSkrevet: lø. juni 02, 2007 18:46    Emne: Svar med sitat

Takk Cathrine Smile Jeg blei så ivrig i den forrige tråden at jeg avsporet en del Shocked Bra at du varsler oppdretter og raseklubb, er oppdretteren seriøs så er det jo kjempepositivt med tilbakemelding på sykt avkom etter visse foreldre.

Har visst sett den oversikten før også, hadde glemt det ut, da flere av de sykdommene både kan ha arvelig og ikke-arvelig opprinnelse (tumor, epilepsi, hjertefeil, addisons), så oversikten sier egentlig ikke så kjempemye om arvelig forekomst av sykdommer. Blir nok spennende i årene framover når materialet blir større og antall individer i Norge øker. En del arvelige sykdommer gir seg ofte ikke til kjenne før hundene når en viss alder, og det virker jo som om de fleste dsgene i Norge er relativt unge.


Demodexiose er en hudlidelse som skyldes en parasitt, Demodex canis også kalt hårsekkmidd. Overføres fra tispe til valper under diegivning, men det er sjelden at det overføres mellom hunder i voksen alder (og for ordens skyld, de går ikke over på mennesker, heldigvis Smile ). Tror de fleste hunder har parasitten, men det må arvelig disposisjon, medfødt immundefekt, til for å utvikle symptomer. Evt. nedsatt immunitet/stress av andre årsaker. Finnes forskjellige former, lokal og generell. Den generelle formen er visstnok ganske ille med dårlig prognose, sier de som har sett den, mens den lokale formen kan gå over spontant.

Må forøvrig understreke at jeg kun har hørt av noen som igjen har hørt det av noen andre at dgs er disponert, så er ikke 100% sikker på mine kilder Razz Jack Russel terrier skal visstnok også være disponert.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
cathrine
Site Admin


Registrert: 27.08.2006
Innlegg: 1678

InnleggSkrevet: sø. juni 03, 2007 18:40    Emne: Svar med sitat

Takk for svar Smile Huff demodexiose hørtes ikke så bra ut.
Vi får håpe at det bare er rykter, krysser fingrene for at de ikke er disponert for dette Confused
Kanskje noen andre her vet noe?
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Sykdom og helse Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT - 1 timer
Side 1 av 1

 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemningersmartDark Style by Smartor
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 

Søk blant norske bedrifter på io.no