Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum Dansk Svensk Gårdshund Forum - Danish Swedish Farmdog Forum

 
Hjelp :: Søk :: Medlemsliste :: Grupper :: Registrer
Profil :: Private meldinger :: Logg inn
Ny hund til Moonix (eller - å ha flere hunder)

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Generelt gårdshundsnakk
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: to. des. 21, 2006 14:35    Emne: Ny hund til Moonix (eller - å ha flere hunder) Svar med sitat

Jeg tenkte å ikke spore alt for mye av på bildetråden til Moonix, så jeg tar det her.

Gratulerer med ny hund!
Nå har du seks stykker, hvis jeg har telt riktig. Jeg har selv ambisjoner om å få flere hunder etterhvert, og er derfor veldig nysgjerrig på dette.
Hvordan går du frem når du får en ny hund i huset? Hvordan introduseres den for de andre? Har du noen gang opplevd tilnærmet uløselige konflikter mellom en ny og en "gammel" hund pga. alder, kjønn, rang e.l.? Hvordan har det slått ut, og hvordan har du løst det?

Hvordan trener du flere hunder? 30 min pr hund i løpet av hver dag blir jo en del... trener du noen eller alle sammen? Trener du på forskjellige bruksområder for noen av dem?

(Og forresten, hva slags bil har du... Smile )
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
MoonixRegistrert: 04.10.2006
Innlegg: 115
Bosted: Osterøy, Hordaland

InnleggSkrevet: to. des. 21, 2006 19:51    Emne: Svar med sitat

Hei, hei. Smile

Hm.... Kommer til å bli litt mye dette, men, men.....

Når det gjelder å få en ny hund i hus, så har jeg gjort dette på litt forskjellige måter....

Den første hunden jeg hadde var Sita - en liten Lakeland Terrier. Da hun var 5 år fikk jeg en ny hund i hus - en liten valp på 8 uker, som forøvrig var større enn Sita på dette tidspunkt.
Da vi skulle hente ham var Sita med - og det var hun som plukket ham ut i fra kullet, så der var hun fornøyd med det samme. Jeg skulle opprinnelig ha en tispe, men måtte ombestemme meg da jeg så hvor godt Sita likte ham... Det var jo tross alt hun som skulle leve med en ny hund... Smile Så hun fikk velge.
Han var blanding mellom Labrador/flatcoat/airdaleterrer.
Disse er begge døde for mange, mange år siden...

Arrow Da jeg fikk Tirill bodde jeg med min mann og han hadde 3 dachser da hun kom i hus. De godtok henne med det samme - noe som er vanlig med voksne hunder og valper.
Lene kom i hus da hun var 9 mnd. Da var Tirill 7 mnd. Da jeg kom hjem fra DK med Lene fikk de hilse på henne en etter en - og det gikk helt fint.
Arrow Da Penny og Jason (R.I.P) - greyhounder - kom fra Irland hadde jeg Lene og Tirill med meg til Gardermoen da jeg hentet dem. Deretter overnattet vi på campinghytte i to netter - et nøytralt sted - for at vi alle skulle bli litt bedre kjent.
Jason trodde derimot at småhundene kunne jages og spises første gang han så dem, så han måtte hilse med munnkurv. Det gikk ikke mer enn noen minutter og en liten tur rudt på Gardermoens parkeringsplass før han skjønte at de var hunder, så da var også det problemet løst. Smile
Arrow Så var det Jonas, da... Han er jo født og oppvokst her og blir en naturlig del av flokken.
Arrow Shari er fra min manns oppdrett og hele flokken her har hilst på valpene oppe flere ganger før hun flyttet ned her, så det gikk også av seg selv.
Arrow Da jeg skulle hente Fidel, reiste jeg til Nordfjord med alle hundene og bodde hos henne som har tatt ham med fra Tyskland. Der ble vi i 2 netter og hadde Fidel i gjestehytten med oss hele tiden. Hun hadde 5 hunder hjemme hos seg på det tidspunktet; 3 av dem hennes egne, Fidel som skulle til meg, og en annen liten "buskehund" fra Spania som skulle få et nytt hjem.
Vi begynte med "èn og èn-hilsing" helt til hele flokken var sammen ute. Så der oppe var vi 10 hunder sammen. Smile
Jeg, ungene og hundene fikk en egen gjestehytte, hvor også Fidel bodde fra dag èn. Fidel fant seg fort tilrette i flokken og "hørte liksom til" allerede før vi reiste derfra. Smile
-Så jeg har vært VELDIG heldig med gjengen min.

Jeg har også hatt en del hunder inne for Omplassering Vest... Den første var en blanding mellom dobermann og rottweiler. Det gikk ikke så bra. Denne hunden ble veldig stresset av de små og var alt for voldsom. Hun måtte få et nytt beredskapshjem nettopp grunnet dette. Da hun var her måtte jeg skille henne og de andre hundene med grind mellom stue og gang - og ha mine på den ene siden og henne på den andre.....

Den andre var en 5 mnd gammel valp - blanding mellom Irsk Setter og Rottweiler - og han gled rett inn i flokken. Men det var ikke uventet med tanke på hans alder.

Så var det en skikkelig streetmix ... hun laget BARE trøbbel med mine hunder... De kunne ligge og sove, og hun løp bort og stilte seg over hundene mine og knurret og reiste bust... Så der ble det "krig"... Hun ble flyttet til et annet beredskapshjem etter bare noen dager.

De hunder som IKKE går sammen skal jo heller ikke være sammen.... Alle kan ikke like alle....
Som oftest går det greit dersom de vokser opp i flokken som valper - men det KAN gå gale selv da... Vet om noen hunder hvor valpen har måttet omplasseres etter at den har blitt kjønnsmoden... Dette er jo somoftest når det er samme kjønn.
Men i forholdet hvor mange hunder som vokser opp i flokker og hvor mange som ikke går sammen, så går jo flesteparten greit sammen, da Smile

Men uansett.. Det kan være lurt å la hundene hilse på et nøytralt sted - og èn og èn.... En hel flokk med ukjente hunder vil være skummelt for den nye, og denne bør ikke utsettes for sånt.
Jeg synes også det er ok å sove borte fra hjemmet noen dager med nye og gamle hunder. Da blir det ikke noe "teritorial-greier" å tenke på. Når de først er kjent og tåler hverandre er det jo heller ikke noe problem å ta med seg hundene hjem heller. Smile

Jeg har ikke hatt noen "kriger" med mine.... Og det er ganske så utrolig med tanke på at 3 av mine tisper er jevngamle... Det er Tirill, Lene og Penny.. De er alle født våren 2004....
Jonas og Shari er også jenvgamle - men de er hann og tispe - og IKKE fra samme kull, så det er ikke noe trøbbel... De kan herje litt og jeg må bruke litt tid på å roe ned, så det ikke blir stress.
Fidel er jo nesten 7 år, sies det (beregnet av vetrinær i Tyskland)... Så han er jo mye eldre enn de andre.
Han kan være litt "busete" og et skikkelig matvrak, så jeg må passe på at de små hundene får ha griseører etc. i fred. Men det er det eneste som er "problemet" med ham i flokken. Og DET er jo ikke vanskelig å unngå. Smile : Enten sitter jeg der til de små er ferdige med sine ører, eller Fidel får det i et annet rom.
Han har også kommet seg betraktelig med dette, så jeg tror nok det vil forsvinne med tiden. De har levet på sultegrensen, så alt av mat MÅ spises, og det er nok hans overlevelsesinstinkt som slår inn her. Dette vil forsvinne litt etter litt i takt med at han skjønner at matlageret her aldri vil gå tomt. Smile
Store tyggeben som varer lenge kan bli liggender - så sant det er nokk til alle - og helst dobbelt så mange. Da blir det heller ikke noe å krangle om - og de gjør det heller ikke. Så jeg pleier å ha en 10-12 tyggeben liggende rundtom.

Nå er jo både gårshunder og greyhounder veldig milde raser, da - og greyhoundene er oppvokst med andre hunder - og det er derfra de har sine positive opplevelser, så de trives veldig i flokk.
Gårdshundene er jo også veldig flokkavhengige, og trives like godt med flere - så der er jo en klar fordel jeg har her hjemme med så mange hunder.
Dachser kan være rimelig tøffe - men hun jeg har var den mildeste i kullet - og det var nettopp derfor jeg valgte henne da jeg fikk vite jeg fikk en hund i gave av min mann. Smile Så hun er MYE mildere enn en "standard Dachs" - og passer veldig bra inn i flokken. Smile

Trening... Mener du tur, eller trening?
Turene er lagt opp på denne måten: Om morgenen går alle sammen - og løse i skogen.
Utover dagen går jeg puljevis, så alle får to turer for dagen.
Utenom tisseturer, selvsagt - og utenom trening.
Jeg trener ikke hver hund hver dag.
De får 1-2 treninger i uken, som enten går på sosialisering, eller direkte trening. Under trening har jeg kun med meg èn og èn hund.
Ved sosialisering har jeg med meg 1-2 hunder - alt etter hva vi skal. Dersom det er èn hund som synes noe er skummelt, så tar jeg med meg den sammen med en av de andre som synes denne situasjonen er helt ok. Da vil den trygges oppførsel "smitte over" på den som er utrygg.

Det er litt forskjellig trening ute og går på de forskjellige hundene også, ja.
Tirill trener nå på å tålerere at andre plukker på henne på bordet... Hun fikk en skikkelig støkk hos vetrinæren for litt mer enn 1/2 år siden, og har etter det vegret seg for bordet og dommere. Så det er nå hennes trening.

Lene elsker å gå blodspor, så hun trenes en god del på det - eller andre spor.

Jonas trener nå litt i bånd... Grunnen er at jeg nesten aldri har dem i bånd, så det blir et litt "neglisjert" området på valpene.

Shari trenes på joggere som kommer i mot, da dette kan være litt skummelt.

Penny trener jeg nå for moroskyld med ringtrening til utstilling samt spor. Det synes hun er moro.

Fidel er fremdeles på sosialiseringsstadiet, og trenger tid før han blir trygg når han er i bånd og ikke har noen "fluktmulighet". Dette sliter han litt med, så til nå har jeg hatt ham løs hver gang vi skal hilse på noen, eller må passere tett.
Vi tar det etter som han takler mer og mer.

Ellers så er det jo turer i forskjellige miljøer - og dette gjelder for alle sammen.
I de siste 1 1/2 år har jeg trent hundene på det vi har hatt i lekse på Hundetrenerskolen, så det har blitt mest "sånn" trening på dem... Prøvekaniner, med andre ord. Wink hehe!

Utenom det har jeg en turgruppe for hunder her hjemme hvor vi er 14 hunder nå - i fra den minste - en Bichon Frise, til den største - en Irsk ulvehund. Da får også hundene sosialisert seg godt med andre hunder og mange forskjellige raser, størrelser og utseender.
Hundene i gruppen er (utenom mine tre raser):
Bordaux Dogge (2 stk)
Fransk Bulldog
Golden Retriver
Border Collie
Bichon Frise
Spansk Vannhund
Irsk Ulvehund
Så det er litt å velge i. Smile

Jeg kjører en Toyota Hiace Longvan og har inredet hele bak til hundene. (Bagasjerommet er omtrent like stort som en dobbelseng).
Det ligger en dobbel madrass i bunnen som er tilpasset bilen, samt to bur hvor det er plass til 2 av småhundene i hver.
Resten av plassen er til Greyhoundene og jeg har laget til gitterdør helt bak, så jeg kan åpne bilen uten at hundene raser ut, samt at det kan være full gjennomtrekk om sommeren - dersom de skulle ha behov for å måtte være litt i bilen. Very Happy
Det er også sånn innerdet at jeg kan lage til mange forskjellige "bur" bak, dersom det skulle trengs, eller jeg kan ha et stort rom, dersom hundene skal være i bilen en stund. Smile Hjemmelaget og praktisk.. Wink

....Håper du ble litt "klokere" av dette.....
_________________
Monica Røsland
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: to. des. 21, 2006 20:02    Emne: Svar med sitat

Moonix skrev:

Trening... Mener du tur, eller trening?
Turene er lagt opp på denne måten: Om morgenen går alle sammen - og løse i skogen.
Utover dagen går jeg puljevis, så alle får to turer for dagen.
Utenom tisseturer, selvsagt - og utenom trening.
Jeg trener ikke hver hund hver dag.
De får 1-2 treninger i uken, som enten går på sosialisering, eller direkte trening. Under trening har jeg kun med meg èn og èn hund.
Ved sosialisering har jeg med meg 1-2 hunder - alt etter hva vi skal. Dersom det er èn hund som synes noe er skummelt, så tar jeg med meg den sammen med en av de andre som synes denne situasjonen er helt ok. Da vil den trygges oppførsel "smitte over" på den som er utrygg.

Jeg mener i hovedsak trening. Det må da ta veldig mye tid. Selv om du har med 2 hunder på tur nr. 2, så blir det tre turer. Vet ikke hvor lenge eller langt du går (og de forskjellige hundene har åpenbart ulike behov), men det blir jo fort noen timer.

Og med individuell trening av alle hundene, så blir det også en del. Du sier 1-2 ganger om uken. Er det pr. hund, eller har du typisk 2 dager hvor du trener med dem etter tur? Hvor mye tid bruker du pr. hund da, og totalt?
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
cathrine
Site Admin


Registrert: 27.08.2006
Innlegg: 1678

InnleggSkrevet: to. des. 21, 2006 20:56    Emne: Svar med sitat

Oi, for et utrolig langt og spennende innlegg Smile Det var så gøy å lese hvordan du har klart å tilpasse hundene til hverandre. Det må jo være kjempeflott å ha en så fin gjeng.
Jeg blir jo litt nysgjerrig på om du har planer om å få fler, eller er det nok nå med de seks? Hadde ikke du noen andre dyr i tillegg, eller er det bare hunder nå?
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post
MoonixRegistrert: 04.10.2006
Innlegg: 115
Bosted: Osterøy, Hordaland

InnleggSkrevet: fr. des. 22, 2006 06:43    Emne: Svar med sitat

Sitat:
Simira: Jeg mener i hovedsak trening. Det må da ta veldig mye tid. Selv om du har med 2 hunder på tur nr. 2, så blir det tre turer. Vet ikke hvor lenge eller langt du går (og de forskjellige hundene har åpenbart ulike behov), men det blir jo fort noen timer.

Og med individuell trening av alle hundene, så blir det også en del. Du sier 1-2 ganger om uken. Er det pr. hund, eller har du typisk 2 dager hvor du trener med dem etter tur? Hvor mye tid bruker du pr. hund da, og totalt?


Ja, det blir 3 turer, noen ganger 4 eller 5 - alt etter hvor mye tid jeg har og hvilken behov som er for dagen og hva vi skal.. Er det søndag og mye turfolk, hyttefolk og hundefolk ute, så blir det mange turer og jeg bruker det som sosialisering i tillegg.
Turene er på mellom 30 min og 1 time - alt etter vær og "ønske" fra hundene. Regne er jo ikke moro, og da blir turene kortere. Så noen dager er jeg ute og går i omtrent 5 timer, ja.. Det blir litt mye - men det er dette livet med mange hunder jeg ELSKER, så det gjør jeg gladelig. Smile

Treningen tar jeg forskjellige dager med alle sammen, men i hovedsak blir det mandag, onsdag, torsdag - da guttungen er i barnehagen de dager og jeg har bedre tid. -Eller i helgene når far er hjemme. Så jeg har 5 dager til rådighet på trening.
Hvor lenge jeg trener...
Det er ikke så lenge om gangen, for det har ikke hundene godt av, og de synes også at det blir kjedelig.
-Men det kommer jo an på hva man gjør, da - og alder på hundene.
Dersom jeg skal lære inn nye triks og sånne ting på hundene bruker vi toppen 15 minutter pr. økt. Det holder i lange baner.
Dersom det er spor, så tar det jo lenger tid - et spor kan jo være nesten 1 km langt og da tar vi den tiden vi trenger. Men etter en sånn økt får den aktuelle hunden noen rolige dager etterpå.
Så aktive som gårdshundene er, så vil for mye trening gjøre dem stressa - og det blir jo denne rasen rimelig lett av sånne ting.
Greyhoundene er veldig rolige, og tåler lengre økter. Så det kommer litt an på hundene, rasene, hva de har gjort dagene i forveien, hvilket vær det er osv. Mange faktorer som spiller inn.


Sitat:
cathrine: Oi, for et utrolig langt og spennende innlegg Det var så gøy å lese hvordan du har klart å tilpasse hundene til hverandre. Det må jo være kjempeflott å ha en så fin gjeng.
Jeg blir jo litt nysgjerrig på om du har planer om å få fler, eller er det nok nå med de seks? Hadde ikke du noen andre dyr i tillegg, eller er det bare hunder nå?


Takker for det. Smile

Nei, nå kommer det ikke flere hunder i hus. 6 stykker hjemme er det jeg klarer. Jeg har testet med å passe hunder - og har hatt 8 hunder sammen, men det blir for mye - med tanke på stell, tid alene med meg, "puljeturer" etc. Så jeg har nå nådd maxgrensen for hundene. hehe! Very Happy

Nå har jeg "bare" hunder... Med så mange er vel det også nok, men jeg hadde mange andre dyr tidligere: Hetterotter, Chinchilla, katter, høns, kalkuner, ender - og jeg har drevet med hester i mange år.. Men nå er det kun hundene - og jeg trives med det. Very Happy
_________________
Monica Røsland
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
Annonsør


Skrevet: i dag    Emne:  

Til toppen!
cathrine
Site Admin


Registrert: 27.08.2006
Innlegg: 1678

InnleggSkrevet: fr. des. 22, 2006 11:18    Emne: Svar med sitat

Virker som om du har nok å gjøre ja Laughing Det må jo være flott for hundene å leve sammen med så mange artsfrender Very Happy

Man hører og leser i hundebøker at man ikke bør skaffe seg en hund til før den andre er to år gammel. Ser jo at du og mange oppdrettere ikke bryr dere om det. Hva mener du. Er det kanskje litt anderledes når det blir en hel gjeng?
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post
MoonixRegistrert: 04.10.2006
Innlegg: 115
Bosted: Osterøy, Hordaland

InnleggSkrevet: fr. des. 22, 2006 16:26    Emne: Svar med sitat

Det er absolutt å anbefale å vente til den andre hunden er 2 år gammel....

Grunnen er at når de er yngre tar de ikke samme hensyn som en voksen hund ville gjort ovenfor valpen. De blir ofte voldsommere og alt for herjete - og stresset for hundene er et faktum.

Det er stor forskjell på hvordan en 1 år gammel hund og en 2 år gammel hund oppfører seg ovenfor en valp - og det er også grunnen til anbefalingen.

Lene og Tirill er jo jevngamle... Og Lene kom til (som skrevet over) da hun var 9 mnd og Tirill var 7 mnd. Det gikk greit. Da er de også "jevnbyrdige" og det blir ikke sånn at den ene "overkjører" den andre...
Penny kom ikke til før hun var 2 år - og da var jo alle tre voksne.
Men det er en stor risk å ta med så mange jevngamle tisper...
Hadde det vært et problem med Tirill og Lene hadde jeg nok ikke tatt til meg enda en som var jevngammel med dem - og jeg ville heller ikke gjort det med en vilken som helst rase.

Jonas og Shari er også jevngamle - 1 mnd i mellom - og er like i størrelse og dermed også "grei i lek". Men det er mye jobb med å passe på at de ikke herjer - nettopp for å unngå stress.
Så er de alene hjemme deler jeg flokken opp i to rom med grind i mellom - og med valpene på hver sin side der. Smile Det går helt fint.
Men - jeg ville ikke tatt en ny valp i hus før mine nåværende valper er 2 år gammel - så på visse områder holder jeg på den. Smile
_________________
Monica Røsland
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
cathrine
Site Admin


Registrert: 27.08.2006
Innlegg: 1678

InnleggSkrevet: fr. des. 22, 2006 17:46    Emne: Svar med sitat

Ja, da er det slik jeg trodde Smile Nå er Flekken snart 2, så da er det jo fritt fram å utvide hundeparken om vi skulle få lyst Wink
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post
MoonixRegistrert: 04.10.2006
Innlegg: 115
Bosted: Osterøy, Hordaland

InnleggSkrevet: lø. des. 23, 2006 07:03    Emne: Svar med sitat

Ja, da er det jo "fritt frem". Very Happy

Gårdshunder liker jo å være sammen med flere hunder, så det er jo ingen dum idè, synes jeg iallfall..

Eneste man bør passe på er at om den voksne hunden har noen "uvaner" du ikke liker, så bør man jo unngå situasjoner hvor den eldre hunden får påvirke den yngre - altså la valpen utforske/være med på de steder hvor den andre reagerer uten den eldre hunden tilstede....

Jeg har en DSG som bjeffer veldig på møtende menneksker og hunder. Så hun har aldri fått gå tur med valpene der jeg vet det er mulighet for å treffe folk.
-Og ingen av valpene bjeffer på de vi møter, så det har jo gått greit. Very Happy Jeg har hatt med meg Penny (grehounden) sammen med valpene. Hun reagerer ikke på NOE og det er jo en FLOTT ting å påvirke de små med. Smile

--Smart å ha i bakhodet---
De påvirker hverandre ganske mye - både positivt og negativt. Smile
_________________
Monica Røsland
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
simiraRegistrert: 06.09.2006
Innlegg: 2013
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: lø. des. 23, 2006 08:56    Emne: Svar med sitat

Hva med å ta til seg en voksen hund når valpen er under året?
_________________
Odin - en dansk/svensk gårdshund
http://odin.err.no
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren
MoonixRegistrert: 04.10.2006
Innlegg: 115
Bosted: Osterøy, Hordaland

InnleggSkrevet: lø. des. 23, 2006 11:09    Emne: Svar med sitat

Jo, det skulle da gå greit. Da ER jo den ene voksen og den andre ikke - så det blir jo det samme...
_________________
Monica Røsland
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Generelt gårdshundsnakk Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT - 1 timer
Side 1 av 1

 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemningersmartDark Style by Smartor
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 

Søk blant norske bedrifter på io.no